Dienstverlening Nijmegen dikke voldoende

Nijmegen, 2 juni 2009
 
Dienstverlening gemeente Nijmegen krijgt dikke voldoende

De gemeente Nijmegen scoort goed op de kwaliteit van de dienstverlening. Burgers geven de Stadswinkel het rapportcijfer 7,6, de balie Burgerzaken een 8,2, het Regionaal Archief een 7,9 en de afdeling Werk & Inkomen een dikke 7. Twee aandachtspunten uit het vorige verslag, het tijdig opnemen van de telefoon en het afhandelen van bezwaarschriften, waren in 2008 weer op orde. Zorgpunt blijft het op tijd beantwoorden van brieven.

Dat staat in het burgerjaarverslag 2008, waarin burgemeester Thom de Graaf verslag doet van de kwaliteit van de dienstverlening en de burgerparticipatie. Alle Nijmegenaren krijgen het jaarverslag deze week thuis bezorgd.

Dienstverlening
In 2008 probeerde de gemeente haar inwoners weer zo goed mogelijk van dienst te zijn: de wachttijden bij de loketten zijn korter geworden, klanten kunnen digitaal afspraken maken voor een identiteitsbewijs en ze kunnen digitaal tientallen soorten formulieren invullen. Een aantal vergunningen werd afgeschaft, er kwam een Jongerenbus voor de wijken zonder jongerenvoorziening en kersverse ouders kunnen geboorteaangifte doen in het UMC St. Radboud. Ook kwamen er 25 losloopgebieden voor honden bij.

In vergelijking met 2007 steeg het rapportcijfer voor de Stadswinkel in 2008 van een 7 naar een 7,6. Dat komt mede doordat de wachttijden bij de loketten opnieuw korter waren. Ruim 91 procent van de klanten was binnen 15 minuten aan de beurt. In 2007 was dat nog 84 procent. De balie Burgerzaken krijgt opnieuw een 8,2. Het Regionaal Archief scoorde met een 7,9 net boven het landelijke gemiddelde van een 7,8.

Sommige zaken gingen minder goed: klanten van Wmo-voorzieningen hadden bijvoorbeeld veel kritiek op de collectieve vervoersvoorziening. In 2009 besteedt de gemeente bovendien extra aandacht aan het op tijd beantwoorden van brieven. De norm is dat de gemeente 90 procent binnen acht weken moet beantwoorden, maar in 2008 was dat 83 procent. Het afhandelen van bezwaarschriften ging wel beduidend sneller. In 2007 handelde de gemeente 59 procent van op tijd af, in 2008 lukte dat in 70 procent van de gevallen.

Burgerparticipatie
De gemeente betrekt de Nijmegenaren bij ontwikkelingen in de stad die voor hen van belang zijn. In 2008 konden alle Nijmegenaren meedenken en -praten over de vorm en het gebruik van de nieuwe stadsbrug. Dankzij een bewonersinitiatief uit het Willemskwartier is de Spoorkuil opgeknapt en tot groene plek omgetoverd. Samen met bewoners, winkeliers en Tandem hebben gemeente en politie gezorgd voor een rustige en veilige nieuwjaarsnacht in Hatert. Ook werkt men in die wijk nauw samen aan de uitvoering van de plannen voor de prachtwijk. Een zeer succesvol voorbeeld van participatie is het openplanproces voor het Dobbelmannterrein in Bottendaal dat is genomineerd voor een landelijke prijs.
 
Bron Gemeente Nijmegen