Digi marktplaats voor ondernemers en instellingen

Nijmegen, 2 oktober 2007

Digitale marktplaats voor Nijmeegse ondernemers en instellingen

Ondernemers en onderwijs- en zorginstellingen uit Nijmegen en omstreken kunnen zich vanaf oktober laten aansluiten op Breednet Nijmegen. De Gemeente Nijmegen en de Nederlands-Duitse Internet Exchange (NDIX) introduceren in samenwerking met de Provincie Gelderland deze digitale marktplaats waarop bedrijven en instellingen kunnen kiezen uit een groot aanbod van online diensten.

De gemeente Nijmegen wil met Breednet bedrijven en instellingen de kans bieden om snel en efficiënt samen te werken door gezamenlijk gebruik van ICT-voorzieningen. Op de digitale marktplaats kunnen deelnemers relatief goedkoop gebruik maken van diensten als remote werkplekbeheer en online boekhouden, maar ook internet, videovergaderen, technische ondersteuning op afstand, terreinbeveiliging en telefonie. Breednet Nijmegen wordt via supersnel glasvezelnetwerk gekoppeld aan marktplaatsen in andere steden. Hierdoor ontstaat één groot netwerk in Nederland en Duitsland, waar aangesloten bedrijven onbeperkt met elkaar kunnen communiceren.

De koppeling met het NDIX-netwerk maakt het mogelijk om diensten gemakkelijk en goedkoop op meerdere plaatsen tegelijkertijd aan te bieden en af te nemen. Daarnaast kan iedere deelnemer direct gegevens uitwisselen en onderling de eigen vestigingen koppelen. Wisselen van internetaanbieder is ook geen probleem, omdat infrastructuur en diensten zijn gescheiden. De gemeente verwacht dat met de realisatie van Breednet Nijmegen voor ondernemend Nijmegen een belangrijke randvoorwaarde om te ondernemen wordt gecreëerd.

Ook onderwijs- en zorginstellingen hebben baat bij aansluiting op de digitale marktplaats. Onderwijsinstellingen kunnen via het netwerk eenvoudig lesstof elektronisch aanbieden. Ook zorginstellingen kunnen de communicatie op afstand tussen artsen verbeteren bij onder andere het stellen van diagnoses. Het is bijvoorbeeld mogelijk om via het netwerk snel röntgenfoto’s uit te wisselen .

Via een glasvezelverbinding wordt de marktplaats in Nijmegen gekoppeld aan marktplaatsen in onder meer Amsterdam, Arnhem, Enschede, Tiel, Ede, Almelo, Hengelo, Den Bosch en Zwolle en in Duitsland aan locaties als Emsdetten, Münster en Steinfurt.
Hannie Kunst, wethouder Economische Zaken van de Gemeente Nijmegen, geeft op 4 oktober om 16.30 uur in het Triavium de aftrap voor Breednet Nijmegen.

Bron: Gemeente Nijmegen