Diversity Day Lecture by journalist Babah Tarawally

Jezelf kunnen herkennen in de media is belangrijk, maar is lang niet voor iedereen vanzelfsprekend. Te lang was  er in de westerse media nauwelijks aandacht voor diversiteit in huidskleur, religie of gender. Waarom is dat belangrijk? En hoe kan het anders? Kom luisteren naar schrijver en journalist Babah Tarawally, over inclusie en diversiteit in de media. 

gastspreker radboud universiteit

Het belang van een voorbeeld

De media is overal, en iedereen komt ermee in contact. Daarom zijn inclusie en diversiteit juist daar van groot belang. Volgens Babah Tarawally heeft inclusie daarbij altijd prioriteit: “Inclusie betekent dat iedereen mee mag doen. Door daar te starten, kun je naar ieders talenten kijken. Als we beginnen bij diversiteit, staan de verschillen centraal en wordt het alleen maar moeilijker om iedereen erbij te laten horen.”

De discussie over het belang van inclusie en diversiteit wordt volgens Tarawally vaak overstemd door de angst om privileges te verliezen. Vanuit de Afrikaanse Ubuntu filosofie heeft hij hier een ander perspectief op. Ubuntu stelt: ik ben omdat wij zijn. Als we inzien dat we allemaal individuen zijn in dienst van een gemeenschap, verandert ons perspectief van het eigen ik naar de groep.

De betekenis van cultuur

Hoe doen de Nederlandse media het als het gaat om inclusie en diversiteit? Wat is al goed, wat kan er beter? En waar zijn we precies naar op zoek als het gaat om deze discussie? Als schrijver en journalist is Babah Tarawally zelf een belangrijke stem in het Nederlandse medialandschap. De discussie over deze thema’s wordt er vaak al snel een van verwijten en beschuldigende vingers. Daarom is één van Tarawally’s speerpunten om steeds de nuance en het gesprek te blijven zoeken.

Na een korte lezing gaat Tarawally  in gesprek met studenten over alles wat te maken heeft met diversiteit en media. Programmamaker Liesbeth Jansen is gespreksleider. Stel ook je eigen vragen!

De voertaal is Engels.

Over de spreker

Babah Tarawally is schrijver, journalist en columnist. Hij ontvluchtte het oorlogsgeweld in Sierra Leone en schrijft, spreekt en organiseert programma’s over de rol en betekenis van cultuurverschillen. Tijdens zijn zevenjarige asielprocedure publiceerde hij De god met de blauwe ogen (2010). Daarnaast verscheen van zijn hand De verloren hand (2016) en Gevangen in zwart-wit denken (2018). Bij zijn denken en schrijven over cultuur en diversiteit speelt de Afrikaanse Ubuntu filosofie een grote rol.

Deelname

Deelname kost € 7,50 | Medewerkers van de RU en het Radboudumc en Alumni Benefits Card-houders € 5,- | Studenten en scholieren en Radboud Reflects-abonnees gratis

Kom je vaker naar de lezingen van Radboud Reflects? Dan is een Radboud Reflects-abonnement misschien interessant.