DOENER-Award 2007 & Cycling out of poverty

Nijmegen, 5 november 2007

Cycling out of poverty in de race voor de DOENER-Award 2007 van Wilde Ganzen en NCDO

Wilde Ganzen en NCDO hebben de Afrikaanse fietsprojecten van Cycling out of poverty genomineerd voor de DOENER-Award 2007. Uit de circa 500 projecten die Wilde Ganzen en NCSO dit jaar hebben ondersteund zijn 6 projecten geselecteerd: 3 in de categorie beste project en 3 in de categorie beste actie/voorlichting. Cycling out of poverty dingt mee in de tweede categorie voor een prijs van 2.500 euro. De bekendmaking van de winnaar vindt plaats op de jaarlijkse KPA/Wilde Ganzen dag op zaterdag 10 november 2007.

Cycling out of Poverty is een stichting die nog geen jaar bestaat en nu al verkozen is tot één van de 6 beste acties / projecten kleinschalige particuliere ontwikkelingsprojecten. De subsidieverstrekkers Wilde Ganzen en NDCO hebben door middel van deze nominatie hun waardering uitgesproken over de fietsprojecten van Cycling out of poverty.

Cycling out of poverty zorgt ervoor dat vrouwen in Afrika een fiets kunnen kopen. Een fiets is een oer-Nederlands fenomeen. Iedere Nederlander heeft er wel een, of twee. In Afrika is fietsbezit niet zo vanzelfsprekend. Een fiets kost circa €60, ongeveer gelijk aan 3 tot 4 maandsalarissen. De fiets is ook wel de Rolls Royce van Afrika. Veel Afrikanen hebben geen geld om in een keer een fiets te kopen, maar wel een visie over hoe een fiets hun zou kunnen helpen om op te klimmen uit de armoede. Een fiets op afbetaling biedt hen de kans op een beter leven. Cycling out of poverty verschaft vrouwen in Oeganda, Burkina Faso en Ghana via lokale partnerorganisaties een fiets op afbetaling.

De initiatiefnemers van Cycling out of Poverty, Luuk Eickmans en Marieke de Wild, zijn de acties gestart nadat ze zelf hebben gezien dat het oer-nederlandse gebruiksvoorwerp de fiets in Afrika een wereld van verschil kan maken. Vrouwen zijn de ruggengraat van de Afrikaanse samenleving. Vrouwen zorgen voor de huishoudelijke taken, zorgen voor de opvoeding van de kinderen en zorgen dat er brood op de plank komt. Doordat veel vrouwen zijn aangewezen op de benenwagen zijn zij iedere dag circa 4 uur bezig met lopen, vaak met kilos sprokkelhout of jerrycannen met water op hun hoofd. Afrikaanse vrouwen komen vaak tijd te kort.

Een fiets zorgt ervoor dat vrouwen zich sneller kunnen verplaatsen, meer producten kunnen meenemen naar de markt bijvoorbeeld, een school of ziekenhuis kunnen bereiken die te voet te ver weg ligt, etc. De fiets zorgt ervoor dat ze net even dat extra beetje geld kunnen verdienen om een beter leven voor hun gezin op te bouwen. Sommige vrouwen die via Cycling out of poverty een fiets hebben gekregen, hebben meer mais van hun land kunnen vervoeren en verkopen op de markt, en hebben van de extra inkomsten een geit gekocht, waarvan ze de melk verkopen voor extra inkomsten. Anderen zijn gestart met een opleiding die hun kansen op de arbeidsmarkt vergroten, zoals een naaiopleiding. Een vrouw heeft stukje bij beetje een eigen huisje gebouwd. Eén van de eerste dingen waar de vrouwen hun extra inkomsten aan besteden is het schoolgeld van de kinderen. Vaak heeft een gezin niet voldoende geld om voor alle kinderen het schoolgeld te betalen, maar de fiets maakt het mogelijk meer kinderen naar school te laten gaan.

Inmiddels heeft Cycling out of poverty al meer dan 300 fietsen uitgegeven aan Afrikaanse vrouwen. En daar blijft het niet bij. De 300 vrouwen betalen de fietsen in een aantal maanden af aan de lokale partnerorganisaties. Van het geld dat terugvloeit naar de organisaties worden weer nieuwe fietsen gekocht en uitgegeven. Het uitgeven van 1 fiets levert uiteindelijk ieder half jaar weer een nieuwe fiets op. In Afrikaanse gemeenschappen heb je een fiets nooit alleen. Een fiets staat nooit stil maar wordt altijd wel door iemand gebruikt, een buurman, een dochter etc. 1 fiets bedient ongeveer 7 mensen. Dit betekent dat er al 2.100 mensen zijn geholpen door de fietsen van Cycling out of poverty.

De nominatie is een kroon op het werk van Cycling out of poverty. Zaterdag 10 november wordt de winnaar van de award bekend gemaakt. De projecten worden beoordeeld door een vakjury en een publieksjury. De publieksjury bestaat uit de aanwezigen van de overige 500 projecten die afgelopen jaar subsidie hebben ontvangen van Wilde Ganzen en NCDO. De jurering van de vakjury + de jurering van de publieksjury bepaalt wie er uiteindelijk met de prijs van €2.500 vandoor gaat.