Donjon – Aanbesteding herbouw van start

Nijmegen, 13 mei 2008

Nijmegen start aanbesteding voor herbouw donjon

Nijmegen zoekt kandidaten om de donjon te herbouwen. Eerder stemde 60% van de Nijmeegse bevolking in een referendum voor de herbouw van de historische verdedigingstoren in het Valkhofpark. Marktpartijen kunnen zich vanaf nu melden voor het ontwerp, de bouw en de exploitatie van de donjon. Ook de herinrichting van het park is onderdeel van de aanbesteding. Planning is om in 2010 met de herbouw van de donjon te starten.

In 2005 vierde Nijmegen als oudste stad van Nederland het 2000e jaar van bestaan. Enkele aantal lokale intitatiefnemers hebben in dit feestjaar de twee eeuwen geleden gesloopte donjon weer tijdelijk herbouwd. Met steigerbuizen en printdoek verrees de historische verdedigingstoren weer in het Valkhofpark. In 2006 hebben de Nijmegenaren er bij referendum voor gekozen om de donjon permanent terug te brengen in het stadsbeeld. De gemeenteraad heeft wel een aantal voorwaarden gesteld. De gemeente draagt financieel niet bij aan de herbouw en exploitatie; de herbouw moet zoveel mogelijk moet lijken op het origineel, met gebruikmaking van authentiek materiaal; de toren moet voor publiek toegankelijk zijn tegen een aanvaardbare toegangsprijs.

Uit historische documenten is gebleken dat de de donjon 43,5 meter hoog was. Dat is 3,5 meter lager dan de tijdelijke donjon van 2005. Bij herbouw zal de feitelijke historische hoogte worden aangehouden. De toren zal ook hiermee boven de bomen uitsteken.

Daarnaast heeft de gemeente het plan om het Valkhofpark op te knappen. De donjon moet daarbij ingepast worden. Daarom is gekozen voor een integraal ontwerp en bij de aanbesteding de beide opdrachten in een hand te geven. Aan het opknappen van het Valkofpark zal de gemeente wel financieel bijdragen. Bijzonder is dat het ontwerp, de bouw en de exploitatie van de donjon als een totaalopdracht wordt verstrekt.

De gunning van de opdracht is gepland voor mei 2009. Op basis van het ontwerp moet vervolgens een bouw- en monumentenvergunning worden aangevraagd. Naar verwachting start de bouw van de donjon in de eerste helft van 2010. De aanleg van het park zal grotendeels na oplevering van de donjon plaatsvinden.

Bron Gemeente Nijmegen