Drie topsolisten bij Phion in Beethovens Tripelconcert

Violiste Candida Thompson, celliste Harriet Krijgh en pianiste Magda Amara schitteren in het geliefde Tripelconcert van Beethoven. Phion, Orkest van Gelderland & Overijssel, vervolgt het programma met Schumanns Derde symfonie, onder leiding van de bevlogen dirigent Alexei Ogrintchouk.

PHI22422-2249A1-BEETHOVEN-TRIPLE-CONCERTNIVEAU_websitebeeld-1920x1080-leeg(1)

Het concert opent met een wereldpremière: werk van de Iraanse componiste Aftab Darvishi. Beluister dit programma van 9 t/m 11 december in de concertzalen van Doetinchem, Arnhem en Enschede.

Tripelconcert

Phion brengt Beethovens Tripelconcert met maar liefst drie topsolisten: violiste en artistiek leider van Amsterdam Sinfonietta Candida Thompson, een van Nederlands bekendste cellisten Harriet Krijgh en vooraanstaand pianiste Magda Amara. Zij schitteren in de uitdagende solopartijen van het Tripelconcert, een compositie die Beethoven in 1804 voltooide. Het werk werd destijds als merkwaardig beschouwd, omdat het niet gebruikelijk was dat er drie instrumenten soleerden met orkest. Opvallend zijn de prachtige cellopassages in het middendeel en de wervelende polonaise die aan het einde losbarst.

Darvish_2_credits-Mahdyar-Jamshidi.
Credits: Mahdyar

De ‘Rheinische’

Onder leiding van dirigent Alexei Ogrintchouk maak je een muzikale reis langs de Rijn met Schumanns Derde symfonie. Deze romantische ‘Rheinische’ symfonie is een muzikaal verslag van de treinreis die de componist maakte door het Rijnland. Tijdens het concert wordt de symfonie ondersteund middels de Wolfgang App, hierbij wordt via je smartphone tekst en uitleg gegeven over de symfonie.

Concertopening; wereldpremière Only Violets Remain

Componist Aftab Darvishi, geboren in Teheran en afgestudeerd in Den Haag en Amsterdam brengt nieuw werk ten gehore. Het stuk is een steunbetuiging aan alle vrouwen in de wereld die vechten voor hun rechten. Directe aanleiding is de dood van Mahsa Amini, die in september overleed nadat zij in Iran was aangehouden voor het niet correct dragen van haar hoofddoek. De titel van het werk is gebaseerd op een gedicht van Kobayashi Issa: ‘Before I arrived, who were the people living here? Only violets remain.’ 

Dit nieuwe werk is in opdracht van Phion geschreven en is de tweede opdrachtcompositie – van in totaal drie – die in seizoen 2022-2023 uitkomt. Phion biedt hiermee jonge componisten een podium en geeft hen de ruimte om hun perspectief op maatschappelijke gebeurtenissen te geven.

CA_2249A1_K6_Phion_Beethovens-Tripelconcert_Harriet_Krijgh_credits_felixbroede-1-
credits: felix broede

Speciale inleiding

Een uur voor aanvang van alle concerten in de reeks is er een inleiding waarbij componiste Aftab Darvishi aanwezig is. Samen met inleider Bart de Graaf gaat ze in gesprek over haar nieuwe werk. Graag vooraf aanmelden voor de inleiding.  

Voor het kopen van tickets en meer informatie ga je naar: www.phion.nl

Programma

Darvishi – Only Violets Remain (wereldpremière)

Beethoven – Tripelconcert voor piano, viool, cello en orkest

Schumann – Symfonie nr. 3 ‘Rheinische’

Concertgegevens

Alexei Ogrintchouk – dirigent

Candida Thompson – viool

Harriet Krijgh – cello

Magda Amara – piano

Arnhem – Musis 07.12 – 12.00 – 12.45 uur Openbare repetitie, toegang gratis

Doetinchem – Schouwburg Amphion 09.12 – 20.00 uur – vanaf € 39,50

Arnhem – Musis 10.12 – 20.00 uur – vanaf € 23,-

Enschede – Muziekcentrum 11.12 – 14.30 uur – vanaf € 22,-