Nijmegen/Wijchen, 12-01-2009 • Maandag vond op verschillende locaties in Nijmegen een grote controle plaats in verband met het project DRUID (DRiving Under Influence of Drugs, alcohol and medicines). Dit betekent dat in aanvulling op een reguliere alcoholcontrole door het team Verkeershandhaving onderzoekers van de SWOV (Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid) bestuurders benaderen of zij op vrijwillige basis willen meewerken aan een onderzoek naar het gebruik van drugs of medicijnen. Aan dit verzoek werd ook dit keer weer goed gehoor gegeven.
De controle startte zondagnacht rond 02.30 uur en duurde tot ongeveer 10.15 uur. In totaal namen agenten 458 blaastesten af. Drie bestuurders zijn aangehouden voor rijden onder invloed. Proces-verbaal tegen hen wordt opgemaakt. Eén bestuurder, die 295 ug/l blies op de ademanalyse, gaf als reactie dat hij niet wist dat je ’s morgens nog onder invloed kon zijn van alcoholgebruik op de avond ervoor. Dit is een reden waarom de politie óók regelmatig in de ochtenduren alcoholcontroles doet. Meer informatie over de werking en effecten (bijvoorbeeld in het verkeer) van alcohol en andere middelen is onder meer te lezen op de website van verslavingszorginstelling Iriszorg op http://www.iriszorg.nl/.
De politie controleerde eerst op de Nassausingel in Nijmegen, vervolgens op de Graafseweg in Wijchen en tot slot weer in Nijmegen, op de Industrieweg.
Veel animo om mee te doen aan onderzoek
Er werkten tijdens de alcoholcontrole 61 bestuurders vrijwillig mee aan het onderzoek naar het gebruik van rijgevaarlijke stoffen. Hiertoe waren onderzoekers van de SWOV, het NFI (Nederlands Forensisch Instituut) en verpleegkundigen bij de controle aanwezig. Degenen die aan het onderzoek meededen, gaven bloed of speeksel af. Dat het animo om op vrijwillige en anonieme basis mee te werken aan dit wetenschappelijk onderzoek groot is, blijkt uit het gegeven dat 61 van de 62 benaderde bestuurders hebben meegedaan.
Europees onderzoek
Begin 2007 is dit Europese onderzoek naar het gebruik van drugs en medicijnen in het verkeer van start gegaan. Doel van het onderzoek is om een representatief beeld te krijgen van het gebruik van alcohol, drugs en medicijnen onder Nederlandse automobilisten. Ander doel is om via dit onderzoek vast te stellen hoe gevaarlijk het rijden onder invloed van deze stoffen is. Dat gebeurt door het drugs- en medicijngebruik van gewonde autobestuurders te vergelijken met dat van de niet-gewonde autobestuurders uit het onderzoek langs de weg. Ook enkele ziekenhuizen werken derhalve aan het onderzoek mee.
Aan DRUID doen in Nederland naast het korps Gelderland-Zuid nog vijf politieregio’s mee. De metingen lopen tot juli 2009.
Andere overtredingen
Bij de controles werden nog enkele andere verkeersovertredingen geconstateerd. Vier bekeuringen werden gegeven voor het rijden zonder gordel, eentje voor rijden zonder verlichting en één voor het negeren van een doorgetrokken streep.