Duits busje in Nijmegen neemt temperatuur op

Nijmegen, 23 juli 2012

Temperatuurmetingen in de stad voor klimaatonderzoek

Een mobiel weerstation doet dinsdagmiddag, -avond en -nacht temperatuurmetingen in Nijmegen. Het betreft een wit busje met oranje zwaailicht van de Duitse Ruhr-Universität Bochum. Het onderzoek vindt plaats in het kader van het Europese project Future Cities, dat is opgezet om tijdig maatregelen tegen de klimaatverandering te kunnen nemen.

Het busje rijdt vanaf 16.00 uur een testronde door Nijmegen. Vervolgens worden van 23.00 uur tot 04.00 uur op diverse locaties in de stad metingen verricht. Het rijdende weerstation meet de temperatuur en de luchtvochtigheid op verschillende hoogtes en verschillende plekken. Om de metingen te kunnen uitvoeren rijdt het busje zo’n 25 kilometer per uur. Daarom heeft het een oranje zwaailicht. Ditzelfde onderzoek wordt dinsdag ook uitgevoerd in Arnhem.

De metingen maken deel uit van een onderzoek van het Europese project Future Cities naar klimaatverandering en hoe steden nu én in de toekomst leefbaar blijven. De gemeenten Nijmegen en Arnhem maken deel uit van dit project.

De temperatuur loopt in de stad tijdens warme dagen veel hoger op dan in het buitengebied. En hoe ‘steniger’ de wijk of buurt is, des te warmer het er wordt. Mensen, met name ouderen, kunnen door de hitte klachten krijgen als slaapproblemen, benauwdheid en vermoeidheid. Het ‘vergroenen’ van de stad is effectief om de temperatuur te verlagen. Vooral bomen en gevelgroen doen het goed. Door bijvoorbeeld de verschillen te meten in stenige buurten en groene wijken is te bepalen welke gevolgen het vergroenen van een buurt zal hebben op de temperatuur en de mate van opwarming. Met deze informatie kan de gemeente rekening houden in haar beleid om de stad leefbaar te houden.

Bron Gemeente Nijmegen  –  Milieu Nijmegen