Duizend lievelingen op Feest van Licht

Tuin met duizend keramische bloemen, voor een fijne kerst

Meer dan duizend handgemaakte keramische bloemen met een bijzondere boodschap worden komende donderdag (20 december) ‘geplant’ in museumpark Orientalis. De bloemen zijn door evenzoveel mensen gemaakt om iemand te gedenken, een hart onder de riem te steken of te bedanken.

De bloemen zijn allemaal gemaakt onder begeleiding van kunstenares Daantje Kip. Ze wil met het project een weerwoord bieden tegen de gehaaste, individualistische levensstijl waarbij mensen amper genoeg tijd hebben voor de ander Daantje: ‘Daarom bedacht ik het project Maak een Lieveling. De opzet is eenvoudig. In museumpark Orientalis, maar ook op locatie bij zorg- en welzijnsinstellingen of op scholen kunnen mensen Lievelingen maken. Niet voor zichzelf, maar voor een ander. Ik kom langs met mijn broodjes klei en na een korte instructie kunnen mensen aan de slag. Iedereen kan het. Dat zie je wel aan de prachtige resultaten.”

Er gebeurt meer dan kleien alleen. ‘Ik vraag mensen om stil te staan bij degene voor wie ze de Lieveling maken. Ze schrijven tijdens het kleien hun persoonlijke verhalen op een briefje en er ontstaan heel mooie gesprekken. Van een puberdochter die haar moeder bedankt voor de goede zorgen, een jong meisje dat haar vader mist, tot aan echtparen die elkaar bedanken voor zestig jaar liefde en trouw.‘

De afgelopen maanden zijn er duizenden Lievelingen gemaakt. ‘Op 20 december openen we de Lievelingentuin in Orientalis. Dan kan iedereen ervan genieten. En even stilstaan bij de ander’, vertelt Daantje Kip.

Maak een Lieveling is een succes. Daantje Kip: ‘Mensen vinden het leuk en zinvol. De komende maanden gaan we bij verschillende instellingen langs om Lievelingen te maken. Het doel is dat we er volgend jaar 10.000 in Orientalis hebben staan!’

Kijk voor meer informatie op www.maakeenlieveling.nl en Feest van Licht