Startavond duurzame energievereniging, 18 juni

HIER in Nijmegen
31 mei 2007 

18 juni: startavond duurzame energievereniging

Het klimaatplatform ‘Hier in Nijmegen’ gaat een lokale Duurzame Energievereniging oprichten. Een vereniging van particulieren, die niet langer willen wachten op overheid en bedrijfsleven en zélf iets willen doen aan energiebesparing en duurzame energie.
Het globale idee voor de Duurzame Energievereniging is alsvolgt:
1. de leden steunen elkaar bij praktische zaken en wisselen daarover ervaringen uit. Zoals technische problemen met een zonneboiler, het kiezen van de beste duurzame energiemaatregelen in huis, het verkrijgen van subsidies bij aanschaf van zonnepanelen, teruglevering aan het net regelen (inclusief redelijke vergoeding);
2. de vereniging draagt het idee van duurzaamheid uit. Bijvoorbeeld stimuleren dat Nijmeegse bedrijven en instellingen zélf projecten realiseren, gebruikmakend van de expertise en het netwerk van de vereniging;
3. de vereniging realiseert eigen projecten, die energetisch en financieel goed doordacht zijn. Bijvoorbeeld een moderne windmolen die 3.300 Nijmeegse huishoudens stroom levert of een gemeenschappelijke aanvraag voor de subsidie, installatie en het onderhoud van zonnepanelen (aan huis of op een gunstig gelegen dak of gevel van een bedrijf).
Alle leden betalen een geringe contributie, voor de eigen projecten (3) komen aparte constructies voor leden die eraan willen meedoen (voor betaling én teruglevering).

Dit zijn nog heel globale ideeën. Op maandagavond 18 juni organiseert ‘Hier in Nijmegen’ een opstartbijeenkomst voor zo’n Duurzame Energievereniging. Iedereen die interesse heeft is van harte welkom om te luisteren en mee te praten over de vereniging. Aanwezig zijn twee leden van de Organisatie voor Duurzame Energie (ODE), waaronder voorzitter Cees Bakker, die tevens voorzitter is van de Windcoöperatie ‘Kennemerwind’ te Alkmaar. ODE heeft ervaring met het opzetten van lokale groepen.

Er hebben zich al de nodige deelnemers, met diverse interesses en ervaring, gemeld voor de vereniging. ‘Hier in Nijmegen’ hoopt en verwacht dat zich de 18e aan het eind van de avond voldoende mensen aanmelden om concreet met verschillende zaken te helpen:
– alles rond het oprichten van de vereniging;
– uitwisselen van technische kennis;
– hulp bij enkele actuele verzoeken (voor zonnepanelen). 

Hier in Nijmegen
p.a. Alex de Meijer
Zonnebloemstraat 26, 6542 NG Nijmegen
 
Geef u op voor deze avond door het sturen van een mail naar hier-nijmegen@xmsnet.nl of nijmegen@milieudefensie.nl, of door te bellen naar Alex de Meijer: 024 – 356 1778  of  06 48 82 04 33. Ook wie de 18e verhinderd is kan contact opnemen.