E-MOVO – ontwikkelingen bij de jeugd

Gezonde ontwikkelingen bij de jeugd

Minder spijbelgedrag, dalend gebruik van genotmiddelen, meer tolerantie richting homoseksualiteit. De resultaten van de regionale jeugdmonitor (E-MOVO) 2011-2012 laten zien dat het op een aantal fronten de goede kant opgaat met de jeugd. Wat betreft gezond eten,  meer bewegen en psychische gezondheid is de laatste jaren geen verbetering zichtbaar.

Winstpunten
Jongeren uit de regio Nijmegen voelen zich gezond en gelukkig. Voor hun geluk geven zij gemiddeld het rapportcijfer 7,7. Vergeleken met 2003 zijn er aanzienlijk minder jongeren die alcohol gebruiken, althans zolang ze nog geen 16 zijn. Ook zijn er minder jongeren die roken en cannabis (wiet of hasj) gebruiken. In vergelijking met Oost-Nederland blijft het cannabisgebruik in de regio Nijmegen wel hoger. Het spijbelen is sinds 2003 duidelijk gedaald; in de regio Nijmegen meer dan in Oost-Nederland. Vanaf 2003 laten jongeren in de regio Nijmegen meer tolerantie zien ten aanzien van homoseksualiteit.

Verbeterpunten
Maar er zijn ook nog veel zaken die aandacht vragen, zoals het beweeg- en eetgedrag van jongeren. Waar in 2007 nog verbeteringen zichtbaar waren, heeft deze verbetering zich de afgelopen jaren niet doorgezet. Het gebruik van groente en fruit ligt nog steeds ver beneden de aanbevolen hoeveelheden. Slechts 43% van de jongeren eet dagelijks groente en 31% eet dagelijks fruit. Ruim een kwart van de jongeren beweegt minder dan 7 uur per week en dat is beslist te weinig.

Het psychisch welbevinden bij jongeren is sinds 2003 niet meer verbeterd. Eén op de zes jongeren kampt in enige mate met depressieve gevoelens en één op de zeven jongeren heeft een verhoogd risico op psychosociale problemen.

Signalering en begeleiding via school
Volgens de GGD kan winst geboekt worden met een combinatie van individuele en collectieve zorg: individuele zorg daar waar nodig, collectief daar waar mogelijk. De verbinding tussen individuele en collectieve zorg kan heel goed gelegd worden op school: de jeugdarts, verzuimarts en schoolverpleegkundige van de GGD pikken op verschillende fronten signalen op bij leerlingen; deze signalen worden vervolgens door de GGD vertaald in effectief gezondheidsbeleid voor de school (Gezonde School-aanpak).

Jeugdonderzoek E-MOVO
E-MOVO (Elektronische MOnitor en VOorlichting) is een onderzoek naar de gezondheid en de leefstijl van leerlingen in het voortgezet onderwijs. Het onderzoek wordt eens per 4 jaar uitgevoerd door GGD’en in Gelderland en Overijssel in de klassen 2 en 4. In de regio Nijmegen vulden ruim 6000 leerlingen uit de regio Nijmegen eind 2011 op school via internet een vragenlijst in over gezondheid en leefstijl. In 2003 en 2007 werd hetzelfde onderzoek uitgevoerd.