Een zwarte Jezus – Museumpark Orientalis


Kerstgroep uit Tanzania
 
Een zwarte Jezus

Museumpark Orientalis presenteert de mooiste kerstgroepen

 
In de prachtig aangeklede Koepelzaal van Museumpark Orientalis zijn van 13 december 2008 t/m 6 januari 2009 De mooiste kerstgroepen van Nederland te zien. Ze zijn afkomstig uit Italië, Mexico, Duitsland, Tanzania, Nederland en vele andere landen. De sterk gevarieerde collectie laat de enorme culturele diversiteit zien in de uitbeelding van het kerstverhaal. Het verhaal is bekend, maar de aankleding en uitwerking verschilt van land tot land.

Cross-overs
In de tentoonstelling zijn talloze voorbeelden te zien van cross-overs. Kerstgroepen dus waarin het vertrouwde thema wordt uitgewerkt in een stijl die op het eerste gezicht verbaast. In de ene groep is het kerstverhaal vertaald naar de Thaise leefomgeving; in een andere presenteren Maria en Jozef zich als Navajo Indianen. In een Provençaalse groep wandelt Vincent van Gogh rond, met de schildersezel op de rug en in een Duitse groep staat Roodkapje naast de kribbe. In een Palestijnse groep zijn Jozef en Maria gekleed in een klassiek-Arabische dracht.

Een zwarte Jezus
Het hoogtepunt van de kersttentoonstelling is de ebbenhouten kerstgroep met de zwarte Jezus uit Tanzania. De schitterende en energieke figuren zijn gesneden door kunstenaars van het volk van de Makonde, die leven in het grensgebied tussen Tanzania en Mozambique. Elisabeth Houtzager kocht deze groep in Afrika in 1970 en betaalde er duizend gulden voor. Veel geld, maar ze wist wat ze kocht: een meesterwerkje.

Een raar idee, een zwarte Jezus? Natuurlijk niet. In iedere cultuur is de figuur van Jezus herkenbaar gemaakt en vertaald naar de eigen omgeving. Was Jezus een Afrikaan? Jazeker. Hij was trouwens ook een Thai, een Peruaan, een Chinees, een Palestijn, een Fries.

En een Amerikaan!

Deze kersttentoonstelling wordt financieel mede mogelijk gemaakt door de Provincie Gelderland, de Arnhemse Stichting Bijzondere Noden en Rabobank Groesbeek-Millingen aan de Rijn.

Museumpark Orientalis
Profetenlaan 2
6564 BL Heilig Landstichting
Tel. 024-3823110
www.museumparkorientalis.nl

Openingstijden kerstperiode
Dagelijks
10.00 – 17.00 uur
Nieuwjaarsdag
12.00 – 17.00 uur
26, 27 en 28 december
10.00 – 20.00 uur

Toegangsprijzen
Volwassenen € 9,50
Kinderen tot 13 jaar € 5,-
Avondopenstellingen
(tussen 17.00 en 20.00 uur):
Volwassenen € 7,50
Kinderen € 4,-