Emha Ainun Nadjib en Kiai Kanjeng – foto Copyright Progress
Gezongen gezichten
Een Indonesische moslim-dichter zingt een kleurrijke samenleving
Optreden van Emha Ainun Nadjib en Kiai Kanjeng
i.s.m. Museumpark Oriëntalis en stichting Islam & Dialoog
Museumpark Orientalis, zondag 12 oktober 2008
Profetenlaan 2, 6564 BL Heilig Landstichting, (024) 382 31 10
Toegangsprijs is bij entree museum inbegrepen.
Tijd: 15.00u
Meer informatie
Interculturele dialoog
Protestantse Kerk nodigt Indonesische moslim zanger en maatschappelijk activist uit voor tournee in Nederland
Onder de titel ‘Gezongen gezichten’ Een Indonesische moslim-dichter zingt een kleurrijke samenleving organiseert de Protestantse Kerk in Nederland van 6 tot 20 oktober 2008 een tournee voor de Indonesische zanger, dichter, moslimleraar en maatschappelijk activist Emha Ainun Nadjib en zijn gamelan-fusion-orkest Kiai Kanjeng. Met de optredens wordt een impuls gegeven aan de activiteiten van allerlei lokale interreligieuze en interculturele dialooggroepen.
De Protestantse Kerk draagt ook door dit initiatief bij aan het bevorderen van wederzijds respect tussen mensen van verschillende godsdiensten. Scriba ds. Arjan Plaisier: “Onze kerk is niet geroepen om de islam te verkondigen, maar wel om het gesprek met andersgelovigen in wederzijdse eerbied en eerlijkheid te bevorderen. Emha staat voor dezelfde benadering, net zoals onze Nederlandse moslim gesprekspartners. In een tijd waarin allerhande ongenuanceerde en soms ronduit beschamende typeringen van moslims hardop worden uitgesproken, wil de Protestantse Kerk dit positieve voorbeeld graag onder de aandacht brengen.”
Emha Ainun Nadjib
Emha Ainun Najib (geboren in 1953 op Oost-Java) is in Indonesië bekend en gewaardeerd om zijn artistieke bijdragen aan het publieke debat. Met zijn band Kiai Kanjeng Sepuh (‘eerbiedwaardige oude leraar’, genoemd naar de verzameling gamelaninstrumenten waarop wordt gespeeld) treedt hij op door heel Indonesië. Tijdens deze optredens gaat hij altijd in gesprek met zijn publiek. Hij daagt dan uit om maatschappelijk gevoelige zaken ter sprake te brengen, en er ter plekke ook persoonlijke, concrete oplossingen voor te zoeken en die met elkaar te delen. De muziek en de poëzie van zijn songteksten schept de open sfeer die dit mogelijk maakt. Daarnaast schrijft hij geregeld voor de opiniepagina’s van kranten en bepleit dan, mede vanuit zijn geloof, een tolerante samenleving. “Aanvankelijk concentreerde ik me op kunst en cultuur, later op de plaats van religie in de cultuur. Nu heb ik een fase bereikt waarin ik mij laat leiden door spiritualiteit.”
Website
Op de website www.pkn.nl/voices&visions is alle informatie te vinden over Emha Ainun Nadjib en zijn band, de achtergronden van de tournee, en het complete programma.
Intercultureel en interreligieus
De Nederlandse tournee van Emha en zijn band wordt mede mogelijk gemaakt door subsidies van de Stichting Kerk en Wereld en het Europees Jaar van de Interculturele Dialoog.
Een van de speerpunten van Kerk en Wereld is de interreligieuze dialoog: activiteiten die op een concrete, vernieuwende manier vooral die eerste stap in de dialoog – ontmoeting – tot doel hebben, worden van harte ondersteund.
Het Europees Jaar van de Interculturele Dialoog wordt in Nederland gecoördineerd door Kosmopolis. Onder het motto together forever wordt een lans gebroken voor de kunst van het samenleven.
Deze tournee wil met muziek en poëzie de dialoog bevorderen.
Nuancering wederzijdse beeldvorming
De tournee is goed voor de Nederlandse én de Indonesische samenleving. In Nederland zal het beeld van de (Indonesische) moslim genuanceerd worden. Bovendien krijgen we de kans om naar onze eigen samenleving te kijken via een spiegel uit een andere cultuur. Emha en zijn groep zullen bij thuiskomst kunnen uitdragen dat er in Nederland óók een veelkleurige dialoogcultuur bestaat.
Meer informatie: www.pkn.nl/voices&visions, www.islamendialoog.nl
en www.museumparkorientalis.nl/
Rubriek Uitgaan