Energie besparen met de kerst.. ? ? LED’s ?


Ons Groene Hert staat vanaf deze week ook in de etalage van de HEMA
 
Nijmegen, 9 december 2008
 
Een energiezuinige kerst? Wat LED je!
 
In de donkere dagen van het jaar gebruiken we veel licht en kerstverlichting. Dat hoort er voor veel mensen bij. Normaal gesproken kost dat veel energie, maar het kan ook energiezuinig. Vandaar dat de gemeente Nijmegen start met de campagne ‘Een energiezuinige kerst? Wat LED je!’ Nijmeegse Annie ondersteunt de campagne en zal op 13 december samen met milieuwethouder Jan van der Meer de LEDverlichting van de grote kerstboom aan de kop van de Molenstraat ontsteken. Dit doen ze voorafgaand aan de Kerstmannenloop.

Bij kerst hoort kerstversiering. Het geeft een gezellige sfeer in huiskamers en in de stad. Het kost echter ook veel energie. Daarom zet Nijmegen in op LEDverlichting. Het gebruik van LEDverlichting scheelt veel stroom en is gunstig voor de portemonnee: het verschil met ‘normale’ kerstverlichting kan oplopen tot enkele tientjes per huishouden. Daarnaast is het goed voor het klimaat; door het verminderd energieverbruik is er aanzienlijk minder CO2-uitstoot.
De gemeente vraagt haar inwoners kerst met ‘een groen hert’ te vieren en geeft zelf het goede voorbeeld. Vanaf dit jaar zijn alle gemeentelijke kerstbomen binnen en buiten versierd met LEDverlichting. Dat betekent dat er zeker tien keer minder energie wordt gebruikt. Dat geldt ook voor de LEDkerstversiering in de ringstraten, de Mariken- en Moenenstraat en de verlichting van het Mariken Winterfestival.

Waalkade met LED
De gemeente start ook met een energiezuinige uitvoering van de vaste verlichting aan de Waalkade. Vanaf half december worden de 42 ‘candle’-lantaarnpalen tussen de spoorbrug en de Waalbrug uitgerust met LEDverlichting. Ze gaan hierdoor driekwart minder energie verbruiken: in plaats van 290 watt gaat een paal 70 watt verbruiken. Het zijn de eerste lantaarnpalen in Nijmegen met LED. Ze geven evenveel licht als de halogeenlampen die er nu inzitten.

Symbolische start van de campagne is op zaterdag 13 december om 13.00 uur. Dan ontsteekt Jan van der Meer samen met Nijmeegse Annie de LEDverlichting van de gemeentelijke kerstboom in de Molenstraat. Vlak daarna start de Kerstmannenloop voor het goede doel: Spieren voor Spieren.

‘Ons groene hert’ is de klimaatcampagne van de gemeente Nijmegen. De gemeente wil de komende jaren drie procent energie per jaar besparen. Voor de kerst krijgt het groene hert in de stadswinkel een ‘make over’: hij lijkt de komende tijd verdacht veel op een rendier. Meer informatie is te vinden op www.onsgroenehert.nl

Bron Gemeente Nijmegen
 
 
Kerstmarkten en kerstactiviteiten regio Nijmegen