Enorme Muurschildering over Operatie Market Garden Verrijkt de Lindenberg

Lindenberg Cultuurhuis, gelegen aan de Ridderstraat 23, is een indrukwekkende muurschildering rijker. Het kunstwerk, dat Operatie Market Garden (17-25 september 1944) verbeeldt, is een initiatief van Waalpaintings en werd uitgevoerd door kunstenaar Gerco Hiddink van Studio Hartebeest.

Persbericht Lindenberg_ Waalpainting Operatie Market Garden_24-10-23_foto Gerco Hiddink2
(c) Gerco Hiddink

Waalpaintings brengt geschiedenis tot leven

Waalpaintings, opgezet door het Radboud Institute for Culture and History (RICH), heeft als doel de stadsgeschiedenis van Nijmegen in kaart te brengen door middel van street art. De kunstwerken worden gemaakt door regionale kunstenaars en bevinden zich op locaties met historische betekenis.

De keuze voor De Lindenberg

De locatie van De Lindenberg is geen toevallige keuze. Tijdens Operatie Market Garden stond het centrum van Nijmegen in brand, en juist op deze plek lag het epicentrum van die vlammenzee. Bovendien biedt de Lindenberg uitzicht op de Waal, de rivier die Amerikaanse troepen op 20 september overstaken. Tegenover de Lindenberg staan nog altijd kogelgaten in een spoorwegmonument als stille getuigen van de hevige strijd.

Artistieke visie

Gerco Hiddink, eerder verantwoordelijk voor de muurschildering over Theophanu bij het Holland Casino, werd gekozen vanwege zijn talent voor het combineren van strakke grafische vormgeving met complexe historische vertellingen.

Maatschappelijke en culturele betekenis

“Deze Waalpainting zal gesprekken, reflectie en denken over vrijheid versus onvrijheid stimuleren”, aldus Teddy Vrijmoet, directeur-bestuurder van De Lindenberg. “Street art is een expressieve vorm die in het oog springt en de conversatie kan aanwakkeren.”

Gedetailleerde voorbereiding en Onthulling

Het kunstwerk is het resultaat van uitgebreide research, waarbij ook dagboeken van Nijmegenaren uit de tijd van Operatie Market Garden werden bestudeerd. De officiële onthulling vindt plaats op zaterdag 28 oktober om 13.30 uur en wordt verricht door burgemeester Hubert Bruls.