Euregio's pleiten voor oplossing dure coronatest grenspendelaars

De kosten voor de testen worden geschat tussen de 470 en 1200 euro per persoon per maand. De Euregio’s pleiten ervoor dat “Nederlandse én Duitse grenswerkers hetzelfde behandeld worden als werknemers in Duitsland en Nederland, en geen kosten hoeven maken bij verplichte testen.”

Mensen die vanuit Nederland de Duitse grens oversteken zijn sinds 6 april verplicht een certificaat van een negatieve coronatest te kunnen overhandigen. Voor grenspendelaars zijn negatieve testen 72 uur geldig en dat houdt in dat zij zich twee keer per zes dagen moeten laten testen. Omdat testen bij de GGD zonder klachten niet mogelijk is en je ook geen testbewijs krijgt, zijn de grenswerkers gedwongen op de commerciële alternatieven over te gaan. Daarvan liggen de kosten per test tussen de 60 en 150 euro, aldus de Euregio’s.

Duits kenteken

Joost Brauer is officieel geëmigreerd naar Duitsland, maar werkt nog in Nederland. Hij vertelt dat hij maar weinig wordt gecontroleerd als hij naar huis rijdt, omdat zijn auto een Duits kenteken heeft. Voor hem is het testen eigenlijk geen probleem: omdat hij al aan de Duitse kant van de grens woont kan hij zich gratis laten testen in Kranenburg. Toch zou hij zich ook laten testen als er wel kosten aan verbonden zouden zijn: “Omdat ik op meerdere werkplekken per week kom, kan je dat niet laten.” Een collega van Brauer laat zich testen bij de teststraat bij het Gelredome weet hij, “dat kost hem zeker zo’n 400 à 500 euro per maand om zijn vriendin te bezoeken in Duitsland.”

Geen hermetische afsluiting

Toch zitten er nog wat haken en ogen aan het beleid en de handhaving hiervan. Zo moet de moeder van Brauer nog steeds testresultaten op zak hebben, terwijl zij al is gevaccineerd. In het weekend wordt het meest gecontroleerd, toch kun je “zeker met de fiets” nog makkelijk de grens over als je een bospaadje neemt of als je weet waar je met de auto het beste kunt rijden. Ook is de controle soms al in de verte te zien vertelt Brauer: “Mensen slaan dan nog snel rechtsaf naar het tankstation richting Groesbeek toe,” doelend op het Argos-tankstation in Wyler.

Onderlinge afspraken

In Dinxperlo, gemeente Aalten, in de Achterhoek is het beter geregeld. Daar heeft de gemeente onderling afspraken gemaakt met de Duitse buurgemeente Suderwick. Hier kunnen inwoners van de beide gemeenten gratis een sneltest doen. De boete die staat op niet kunnen overhandigen van een negatieve coronatest zijn per deelstaat verschillend.

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met de lokale omroepen Antenne Niederrhein en REGIO8.