Europan – Nieuwe ideeen voor Nijmegen-Goffert

Nijmege, 18 januari 2008

Europan levert nieuwe ideeën op voor Nijmegen-Goffert

De Europan-ontwerpwedstrijd voor jonge ontwerpers heeft geen winnaar opgeleverd voor het nieuwe stationsgebied Nijmegen-Goffert. Wel was er een eervolle vermelding voor het plan Nijmegen Glooit. Ondanks het feit dat er geen winnaar is gekozen, hebben de 19 inzendingen interessante nieuwe inzichten opgeleverd over de mogelijkheden voor het gebied. Het staat de gemeente Nijmegen en ICE Ontwikkeling vrij om nu verder te gaan met een van de inzendingen.

De gemeente Nijmegen en ICE Ontwikkeling hadden het terrein aan het spoor bij Winkelsteeg, naast het plangebied van FiftyTwoDegrees, beschikbaar gesteld als locatie voor de internationale ontwerpwedstrijd. Aan jonge ontwerpers op het gebied van stedenbouw en architectuur werd gevraagd een studie te maken voor een nieuw stationsgebied met woningen, kantoren en voorzieningen. Daar binnen was de opdracht een ontwerp maken voor het te realiseren Station Nijmegen-Goffert met een stationsplein.

De omgeving Nijmegen-Goffert moet een nieuw stedelijk knooppunt worden. Er ontstaat hiermee een verbinding tussen de NXP-campus en het Goffertpark, waar onder andere plannen zijn voor een centrum voor de topsport en uitbreiding van stadion de Goffert. Van Business Innovation Center FiftyTwoDegrees is met de bouw van het donkere torengebouw (een ontwerp van Mecanoo) fase 1A gerealiseerd.

De Europan-ontwerpwedstrijd wordt elke twee jaar georganiseerd in samenwerking met zo’n twintig Europese landen. Voor de negende editie waren in totaal ruim 70 locaties in Europa aangemeld. In Nederland waren dat Nijmegen, Amsterdam, Almere en Groningen. De gemeenten hebben een inspanningsverplichting om het winnende ontwerp ook daadwerkelijk uitgevoerd te krijgen.

Alle 19 inzendingen voor het terrein Winkelsteeg zijn van 25 januari t/m 9 maart te zien in het Architectuurcentrum Nijmegen, Ridderstraat 27. Openingstijden zijn te vinden op www.architectuurcentrumnijmegen.nl

Bron: Gemeente Nijmegen

Meer informatie over Europan is te vinden op www.europan.nl 
Meer informatie over Fifty TwoDegrees op www.fiftytwodegrees.com