Excellence in Exile – Stadsschouwburg, 19 jan

Theatervoorstelling ‘Excellence in Exile’ met Ruud Lubbers,
Adelheid Roosen en Kofi Annan

Stadsschouwburg Nijmegen, 19 januari 2009

De voorstelling ‘Excellence in Exile’ is een spetterende muzikale vertolking van de ontwikkeling en groei van vluchtelingen. Naast Adelheid Roosen speelt acteur en oud-UAF student Bright O. Richards een hoofdrol. Kofi Annan en Ruud Lubbers leverden een speciale bijdrage. Op 19 januari speelt de voorstelling in de stadsschouwburg van Nijmegen.
 
De voorstelling is gemaakt ter ere van het 60-jarig bestaan van de Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF. Onder regie van Paul Koek maakte De Veenfabriek een voorstelling waar iedereen die gelooft in de kracht en de talenten van mensen zijn hart aan kan ophalen.

Bright O. Richards verwerkte zijn eigen ervaringen in het stuk. “Zestien jaar geleden ben ik de burgeroorlog in Liberia ontvlucht. Het is heel bijzonder om mijn eigen verhaal te verwerken in deze voorstelling. Ik wil de vluchteling laten zien als held, een held die in een nieuwe samenleving moeilijkheden overwint en weer iemand wordt. Van iemand naar niemand naar iemand. Kijk maar naar mij. Ik maak nu voorstellingen voor onder meer het RO theater waar mensen naar komen kijken. Dat is me gelukt, mede dankzij de opleiding die ik aan de kunstacademie kon volgen.”

Nederland verspilt talent vluchtelingen
Het UAF wil met deze voorstelling en met haar werk laten zien dat vluchtelingen een zinvolle en bijzondere bijdrage leveren aan de Nederlandse samenleving. In Nederlands is een te kort aan artsen, verplegers en technici op de arbeidsmarkt en toch komen vluchtelingen die hier hun diploma als arts of advocaat of ingenieur halen niet in aanmerking voor een verblijfsvergunning als kennismigrant. Zij mogen niet aan de slag, tenzij zij eerst terugreizen naar hun land van herkomst.
Het UAF wil af van die onzinnige regel en roept de regering op om vluchtelingen bij hun afstuderen hier in Nederland meteen een verblijfsvergunning te geven. Nederland heeft deze talentvolle mensen dringend nodig. Jaarlijks studeren met hulp van het UAF circa 250 vluchtelingen af aan een universiteit of instelling voor hoger beroepsonderwijs.

Positieve reacties
Op 3 november jl. ging ‘Excellence in Exile’ in première in aanwezigheid van Hare Majesteit de Koningin. De voorstelling werd goed ontvangen.
De Volkskrant: “Excellence in Exile is een zinderende vertoning. Er wordt veel gedanst en gezongen en de sfeer is lekker opgewekt. De teksten die Adelheid Roosen voordraagt, zijn mooi poëtisch en soms een beetje retorisch.”
Leidsch Dagblad: “Het sterkste argument om naar deze voorstelling te gaan is de muziek, van het subtiele Balkanensemble EtnoSaraj tot de prachtige Oezbeekse zangeres en harpiste Ekaterina Levental.”

Kaarten
Kaarten zijn telefonisch of online te bestellen bij de schouwburg waar de voorstelling wordt gespeeld.
19 januari 2009, Stadschouwburg Nijmegen, telnr. 024-3221100, www.keizerkarelpodia.nl
 
 
Meer Uitgaan Nijmegen en omstreken