Expo Jac Maris, Gab Smulders en de 2e Wereldoorlog

Expositie Jac Maris, Gab Smulders en de Tweede Wereldoorlog

Van 14 september t/m 17 november 2019 is er in het Ateliermuseum Jac Maris in Heumen een tentoonstelling met werk van Jac Maris en Gab Smulders. De tentoonstelling maakt deel uit van de grote Market Garden herdenkingen in onze regio.

De Tweede Wereldoorlog heeft een enorme impact gehad op het leven van Jac Maris. Hij was actief in het verzet, werd geëerd in kringen van oud-verzetstrijders en kreeg na de oorlog vele opdrachten voor het maken van verzetsmonumenten. Het museum brengt met foto’s, kunstwerken en documenten deze bewogen fase uit zijn leven in beeld.

Heel anders is het verhaal van Gab Smulders, die een generatie jonger is. Hij beleefde de oorlog als jongetje van 9 tot 14 jaar,  maar heeft de herinnering daaraan altijd meegedragen. In de jaren tachtig is hij de kunstenaar geweest die vorm heeft gegeven aan de diorama’s van het Nationaal Bevrijdingsmuseum in Groesbeek, die het bekende beeldje van de paratrooper maakte en van wie werk is geschonken aan generaal Gavin. Een aantal van zijn ‘oorlogswerken’ worden in het museum getoond.

Bij de tentoonstelling verschijnt een boek over Gab Smulders (prijs 15 euro), het zoveelste van het Marismuseum over een kunstenaar uit onze eigen regio.

Meer info: www.marishuis.nl

Ateliermuseum Jac Maris
Looistraat 57
6582 BB Heumen
Geopend:  woensdag- , zaterdag- en zondagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur.