Exposities bij het Afrika Museum

05 maart Nijmegen – DOOR DE LENS VAN – LAATSTE KANS
verlengd t/m 23 mei 2021 
In deze bijzondere tentoonstelling, voortgekomen uit de samenwerking tussen World Press Photo en het Afrika Museum, is het werk van 17 fotografen te zien. De fotografen, afkomstig uit verschillende Afrikaanse landen, laten op hun eigen manier de diversiteit van het continent zien. Met verschillende thema’s waaronder wederopbouw, oorlog en gendergelijkheid toont de expositie het menselijke en nieuwsgierig makende verhaal van zowel de fotograaf als de gefotografeerde.

sankofa collectie item Afrika Museum
Bron: Sankofa kam uit collectie Afrika Museum

BITTER CHOCOLATE STORIES
verlengd t/m 3 oktober 2021 
Zes kinderen vertellen in Bitter Chocolate Stories hun verhaal. Zij zorgen ervoor dat wij, de chocoladeconsumenten, duizenden kilometers verderop de chocola kunnen eten waar we zo van houden. We nemen je mee naar de cacaoplantages en vertellen hun verhalen en die van hun ouders, van de cacaoboeren, en de mensen die zich inzetten om kinderarbeid te stoppen. Deze tentoonstelling is i.s.m. Tony Chocolonely. 

INSPIREREND AFRIKA
(vaste opstelling) 
Met maar liefst 54 landen, 2000 officieel erkende talen en talloze culturele gebruiken bestaat er niet zoiets als één Afrika. Afrika is het één na grootste continent ter wereld, vol diversiteit, bloeiende modescenes en dichterbij dan je denkt. Europa en Afrika zijn al eeuwen met elkaar verbonden en dat is terug te zien in ons alledaags leven.

Afbeelding met binnen, vloer, muur, plafond
          Automatisch gegenereerde beschrijving
Deel van Inspirerend Afrika

ACTIVITEITEN
Het Blauwe Uur
op 11 april, 2 & 30 mei
Het Blauwe Uur is een programmaserie van het Afrika Museum over veranderingen in de tijd, beeldvorming en de uitdagingen van vandaag. Een afwisselend programma op de zondagmiddag, waarin de werkelijkheid wordt aangescherpt of juist genuanceerd. De vorm varieert van talks tot film of theater. Van een lezing vol pakkende beeldfragmenten met romanschrijver en recensent Vamba Sherif tot een interactief programma met presentatrice en geschiedenisdocente Naomi Nagtegaal en dichter en mensenrechtenactivist Jerry Afriyie Ook is er een aantal mooie optredens vol poëzie en woordkunst uit Nederland met onder meer Gershwin Bonevacia en Wout Waanders. De evenementen worden ook online aangeboden.

afrika musuem tentoonstelling bitter chocolate stories
Bron: Afrika Museum


Bezoekers kijken naar Het Blauwe Uur

Meivakantie – Activiteiten voor het hele gezin  
In de meivakantie (1 t/m 16 mei) is in het Afrika Museum het vakantielab weer geopend.
Hier kun je kennis maken met batikken en sjabloneren; technieken waarmee je patronen kunt maken en die overal ter wereld te vinden zijn. Tijdens de workshop maak je patronen die betekenissen hebben en zo kun je ‘pratend patroon’ maken; een kunstwerk met een persoonlijk verhaal en een boodschap. Hiervoor laat je je inspireren door symbolen en patronen uit verschillende Afrikaanse landen en ga je experimenteren met patronen en kleuren. Leuk voor jong en oud! Iedere dag in de meivakantie staat er een andere workshop centraal. Kijk voor meer info en tijden op: www.afrikamuseum.nl