Feestelijke opening Fabrikaat

Langs de dijk aan de Spiegelwaal bij Nijmegen staat sinds de zomer van 2022 een grijs gebouw waar veel mensen bij stilstaan en zich afvragen wat daar plaatsvindt. Op zondag 26 maart is de feestelijke opening van Fabrikaat op haar nieuwe locatie. Fabrikaat opent vanaf dan de deuren van haar werkplaats, winkel, café en buitenterras, waar wordt geserveerd op servies van lokale klei.

In het nieuwe stedelijke gebied ten noorden van de rivier de Waal laat Fabrikaat zien wat mogelijke innovatieve toepassingen zijn van lokale grondstoffen zoals rivierklei, zoetwatermossel, en kwartssteen. Deze zijn terug te zien in zowel het interieur als in het servies. Fabrikaat is een plek voor ontmoeting: met elkaar en met de veranderende omgeving.

Presentatie van nieuwe projecten en locatie

Tijdens de opening op 26 maart wordt het nieuwe werk van architect Erno Langeberg (EL Studio) en beeldend kunstenaar Robbert van der Horst gepresenteerd, waar zij in opdracht van Fabrikaat en met steun van BPD cultuurfonds en de gemeente Nijmegen de afgelopen twee jaar aan hebben gewerkt.

Erno onderzocht de mogelijkheden van printen met pure lokale klei en ontwierp een 3d geprinte tegel. Daarin wordt verwezen naar het rivierenlandschap en de dijkzone in Lent, waar de klei voor deze tegel gedolven is en ook weer wordt toegepast. Een product en ‘conversation piece’ dat een aanzet geeft om verder na te denken over digitale fabricage van lokale grondstoffen.

Robbert van der Horst presenteerde in het najaar van 2021 ‘Current’. Een installatie op de oude locatie van Fabrikaat. Tijdens de opening presenteert Robbert een  vervolg hierop. Een installatie waarbij vluchtige architectuur, een hand aangedreven machine en een ontmoetingsplek samenkomen en een relatie aangaan met de nieuwe omgeving van Fabrikaat.

Opening

Tijdens de feestelijke opening zijn het café en de winkel te bezoeken. Ook is de werkplaats open voor publiek, waar de nieuw ontwikkelde bekerpers voor de ‘coffee to throw’ kleibeker te bewonderen is, ontwikkeld door studio MBB.  En kan je een mini workshop volgen en zien hoe we printen met rivierklei. 

De opening is op 26 maart om 15:00 (tot 18:00). Om 15:15 wordt Fabrikaat officieel geopend door artistiek leider van Fabrikaat Katerien ter Meulen en wethouder Noël Vergunst.

De nieuwe locatie van Fabrikaat bevindt zich op de Zaligestraat 10, 6663KR in Nijmegen-Noord.