Feestelijke oplevering Hertogplein, 13 sept

Nijmegen, 4 september 2008

De visualisatie van de Hertsteegpoort en het Hertogplein worden op zaterdag 13 september, tijdens Open Monumentendag, feestelijk opgeleverd. Wethouder Paul Depla verricht om 12.00 uur hiervoor de officiële handeling. Ter gelegenheid van de oplevering wordt door de ondernemers uit de Hertogstraat een feestelijke middag verzorgd met oud-Hollandse spelen en een paardentram door de ringstraten.

In 2006 hebben archeologen de funderingen blootgelegd van de 15e eeuwse Hertsteegpoort, een rondeel, de stadsmuur en een kelder van een huis achter de poort. Bij de herinrichting van het Hertogplein zijn deze plekken weer zichtbaar gemaakt. Omdat er te weinig gegevens waren om delen van de vestingwerken exact na te bouwen, is ervoor gekozen om de plek en de grootte van de vestingwerken zichtbaar te maken. Het verloop van de stadsmuur, de aanzet tot de stadspoort en het rondeel worden getoond in zandsteen. Dit lijkt op mergel, het materiaal van de oude fundering, maar is minder kwetsbaar. De visualisatie oogt nu nog heel nieuw, maar door weersinvloeden krijgt zandsteen een ‘historisch’ uiterlijk. De muren van de kelder zijn opgebouwd met ‘oude’ stenen. Hier is een informatiepaneel geplaatst en in een nis in de muur is een 16e-17e eeuwse kanonskogel te zien die tijdens de archeologische opgraving gevonden is.
 
Om het publiek een goed beeld te kunnen geven van hoe de vestingwerken er hebben uitgezien, zijn twee granieten zuilen geplaatst met historische foto’s van de Hertsteegpoort. De foto’s zijn rond 1875 door fotograaf Gerard Korfmacher gemaakt. De zuilen staan op het Hertogplein en in de Hertogstraat, op dezelfde plek waar Korfmacher destijds stond.
Een laatste blik op de vestingstad Nijmegen/Tentoonstelling Lauwerier en Korfmacher.
De vestingwerken zijn altijd een dankbaar onderwerp geweest voor fotografen en kunstenaars. Met name fotograaf Gerard Korfmacher en schilder Rudolphus Lauwerier hebben de vestingwerken, waaronder de Hertsteegpoort, op bijzondere wijze vastgelegd. Van 28 augustus tot 22 januari 2009 is in Museum Het Valkhof een tentoonstelling te zien van werk Korfmacher en Lauwerier met de vestingwerken als onderwerp.

Bron Gemeente Nijmegen