Festival De Oversteek 2019 – West & Oost

Festival De Oversteek 2019 op eiland Veur-Lent

West: zaterdag 31 augustus en zondag 1 september
Oost: zaterdag 7 en zondag 8 september

Slotweekend Festival De Oversteek 2019: editie Oost op zaterdag 8 en zondag 9 september

Na een succesvolle editie West, afgelopen weekend ten westen van de Waalbrug in Nijmegen-Noord, is het zaterdag 8 en zondag 9 september tijd voor editie Oost van kunstenfestival De Oversteek. Op 15 locaties oostelijk van de Waalbrug kan publiek genieten van muziek, dans, theater, literatuur, beeldende kunst en meer. Nieuwe locaties zijn de Sint Maartenskerk, de Duivelskolk en het Doornikse Bos/Spiegelbos.

Zaterdag: theatrale avond in idyllische setting aan de Oosterhoutsedijk
Op zaterdagavond 7 september trapt Festival De Oversteek 2019 editie Oost af bij de klassieke boerderij met hoogstamboomgaard Fabrikaat/Hof van Holland aan de Oosterhoutsedijk. Cartoonist Gummbah presenteert hier samen met Leonard Bedaux Cinema Sexboerderij ’t Gouden Kalf: naar eigen zeggen ‘een multimediaspaktakel waarin literatuur en cinema een absurd verbond sluiten.’ Aansluitend speelt het dansduo NEON de door de Volkskrant en NRC bejubelde voorstelling Körper. Tussen de voorstellingen door krijgt publiek tijdens beeldende kunstprogramma Expeditie Noord een vooruitblik in de verstedelijkte toekomst van het gebied. Dj Ralph Cunt draait de avond aan elkaar, Fabrikaat schenkt lokale biertjes en ander lekkers aan de bar.

Zondag: zappen tussen dans, theater en muziek op 15 locaties
Op zondag 8 september presenteert Festival De Oversteek 2019 een uitgebreid programma van maar liefst 30 acts en voorstellingen op 15 locaties. Nieuwe festivallocaties zijn de Sint Maartenskerk, de Duivelskolk en het Doornikse Bos/Siegelbos. Andere hoogtepunten: geluidskunstduo Mariska Baars & Rutger Zuydervelt (beter bekend als Machinefabriek), action-painter Sam Andrea die in 10 minuten een schilderij maakt op het kolkende ritme van Birth of Joy-drummer Bob Hogenelst, toetsenwonder Mike Roelofs en de Nijmeegse auteur Gerjon Gijsbers, die de DIY-architectuur van Plant Je Vlag duidt. Hiphoppers Kimono en Featherweights zetten Liz Grand Café en Café Eten en Drinken Lent op hun kop en The Bucket Boyz duiken in gaarden en bosjes op met hun zelfgebouwde instrumenten. Rocco Ostermann (Donnerwetter) leest kinderen voor uit zijn eerste diervriendelijke kinderboek.

LAB Derde Wal
Nieuw dit jaar is LAB Derde Wal. Zeven beeldend kunstenaars zetten zondag 1 september tijdens editie West van Festival De Oversteek hun tent neer bij de Nijmeegse Stadsnomaden voor een verblijf van een week en een inspirerende duik in de polder. Zondag 8 september presenteren ze tijdens editie Oost hun beeld van Nijmegen-Noord op diverse locaties aan de dijk. Zij doen dat in de vorm van een installatie, een performance, of iets anders. Allerlei elementen uit het landschap van Nijmegen-Noord en het festival komt erin terug: boomgaarden, weilanden, strandjes, gitaren, fietsen, weidse vergezichten en meer.

Tickets
Editie Oost van Festival De Oversteek 2019 is te bezoeken met een dagticket voor zaterdag (à € 12,50) of zondag (€ 15,-). Er is ook een weekender beschikbaar à € 15,-. Online kaarten, verkrijgbaar via festivaldeoversteek.nl, zijn € 5,- goedkoper dan aan de deur.

Festival De Oversteek – West
Festival De Oversteek – Oost

Agenda Nijmegen