Fietsdiefstallen in onderzoek

Wijchen, Tiel, 01-02-2009 • De politie doet in twee zaken met verdenkingen van fietsdiefstal nader onderzoek. De onderzoeken draaien in Wijchen en in Tiel. De onderzoeken kwamen zaterdag op gang na rijden zonder fietsverlichting respectievelijk na het lezen van een advertentie op marktplaats.

In Wijchen zagen surveillerende agenten zaterdagavond op de Meester van Coothlaan een man fietsen zonder verlichting. Na bekeuring ging hij te voet verder. Wat schetste hun verbazing toen zij even later weer een andere man zonder licht zagen fietsen, op diezelfde fiets. Ook deze persoon kreeg een bon. Natuurlijk werd hem gevraagd hoe het zat dat hij nou op deze fiets, voorzien van electromotor, reed. Omdat hij zich niet kon legitimeren, zijn man èn fiets voor nader onderzoek meegenomen naar het politiebureau.

Daar constateerden de agenten dat het framenummer was weggevijld. Nadat de agenten het verhaal van de – naar later bleek 19-jarige – Wijchenaar hadden aangehoord, namen zij contact op met de eerstbekeurde persoon. Deze eveneens 19-jarige inwoner van Wijchen werd verzocht om ook naar het politiebureau te komen. Zijn verklaring is geverifieerd, maar bleek reden voor zijn aanhouding.
De 19-jarige is voor verhoor ingesloten. Inmiddels heeft hij bekend de fiets onlangs in Nijmegen te hebben weggenomen. Het onderzoek gaat nog verder.

In Tiel las een melder een advertentie op marktplaats van een fiets die te koop werd aangeboden. Omdat de melder het aanbod niet vertrouwde, waarschuwde hij de politie die meteen actie ondernam. Natrekken van het framenummer leerde dat de fiets van diefstal afkomstig zou zijn. Daarop gingen agenten zaterdagavond naar een woning in Tiel om zelf poolshoogte te nemen.
Een 20-jarige Tielenaar werd aangehouden op verdenking van diefstal of heling. Hij is voor verhoor ingesloten op het politiebureau. De man is inmiddels in verzekering gesteld, nader onderzoek loopt.
De aangifte is erbij gezocht waarna agenten de benadeelde hebben bericht dat haar fiets terecht is.