GRATIS FIETSENSTALLING en snelfietsroute open

Nijmegen, 19 september 2007

Gratis fietsenstalling en snelfietsroute officieel geopend

De nieuwe gratis fietsenstalling bij het centraal station in Nijmegen en de snelfietsroute Wijchen-Nijmegen zijn vandaag officieel geopend. De opening van de stationsstalling werd tevens benut om aan te kondigen dat verkeerd gestalde fietsen bij het station voortaan zonder pardon worden opgeruimd.

De fout gestalde fietsen blokkeren onder andere voetpaden waardoor overlast ontstaat en zelfs gevaarlijke situaties kunnen ontstaan. Nu sinds afgelopen zomer de nieuwe gratis en bewaakte stalling in gebruik is genomen is de stallingscapaciteit uitgebreid van 1200 naar 2800 plaatsen. Ondanks het feit dat er in de nieuwe stalling voldoende plek is, zetten veel fietsers hun rijwiel echter niet in de rekken.

De komende weken gaat de gemeente fietsers waarschuwen door middel van borden en stickers. Ook zullen surveillanten gedurende een aantal dagen fietsers op het hart drukken om toch vooral gebruik te maken van de nieuwe stallingsmogelijkheden bij het station. Fietsen die daarna nog steeds verkeerd gestald zijn, worden verwijderd door bureau Toezicht.

De opening van de nieuwe fietsenstalling is ook aangegrepen om de nieuwe snelfietsroute Nijmegen-Wijchen te openen. Dit gebeurde in de vorm van een ‘tijdrit’ door enkele leden van de Nijmeegse studentenwielervereniging Mercurius. De snelfietsroute Nijmegen-Wijchen loopt van Keizer Karelplein tot station Wijchen en is in totaal 10 kilometer lang. Van de route bevindt 7,5 kilometer zich op Nijmeegs grondgebied. Dit stuk is ingericht als hoogwaardige fietsroute: snel door de korte wachttijden bij verkeerslichten, comfortabel door het rode asfalt, én autoluw. Alleen daar waar het gunstig uitpakt valt de route samen met het hoofdwegennet van Nijmegen. De fietsers van Mercurius legden het Nijmeegse deel van de snelfietsroute Nijmegen-Wijchen in 12 minuten af.

Zowel de opening van de nieuwe fietsenstalling als van de snelfietsroute Nijmegen-Wijchen vormen onderdeel van het programma van de Week van de Vooruitgang. Voor het hele programma, zie www.nijmegen.nl  

Bron: Gemeente Nijmegen