Flor dirigeert de Negende van Sjostakovitsj

Arnhem, mei 2019

Een symfonisch concert vol verrassingen

Flor dirigeert de Negende van Sjostakovitsj

Arnhem, vrijdag 24 mei 20:00 uur – Nijmegen, zondag 26 mei 14.15 uur

Dirigent Claus Peter Flor en Het Gelders Orkest presenteren de Negendesymfonie van Sjostakovitsj. Naast deze komische persiflage op het militaire gebeuren vlak na het einde van de 2e wereldoorlog, speelt het orkest ook Brahms’ Variaties over een thema van Haydn en Haydns Symfonie nr. 94 ‘Mit dem Paukenschlag’. Heerlijk om naar te luisteren, in Arnhem en Nijmegen.

‘Hij overrompelt het publiek met muziek vol van passie en intensiteit’, was het commentaar van de internationale pers over één van de optredens van Claus Peter Flor. Hij is het die, met Haydn als spil, Het Gelders Orkest in een programma vol verrassingen leidt.

Sjostakovitsj verraste vriend en vijand met zijn Negende symfonie. Geschreven vlak na het einde van de Tweede Wereldoorlog, verwachtte iedereen een grootse overwinningssymfonie in communistische stijl. Maar het werd tot ieders verbazing een komische persiflage op het hele militaire gebeuren met hier en daar een goedgeluimde knipoog naar Haydns muzikale stijl.

Variaties van de heilige Antonius
Haydn zelf komt langs met één van zijn bekendste symfonieën vol typische Haydngrapjes. De leukste is wel de plotselinge harde knal in het luimige tweede deel. Voor Haydn, die toen in Londen verbleef, was het zijn manier om het gezapige Engelse publiek eens goed wakker te schudden, en dat lukte want de kranten stonden er vol van.

Maar de aardigste verrassing presenteert Flor in het openingswerk, waar Haydn zo prominent in de titel voorkomt, maar waar hij maar weinig mee van doen heeft. Want de melodie waarop Brahms zijn Haydn-variaties baseerde is helemaal niet van de Oostenrijkse meester, maar het is een religieuze hymne op de heilige Antonius die Haydn gebruikt in één van zijn divertimento’s voor blazers. Voor Het Gelders Orkest en Claus Peter Flor maakt het niet uit. Haydn of geen Haydn, het is een heerlijke compositie om te spelen én om naar te luisteren.

Voor meer informatie, uitgebreide biografieën en het bestellen van kaarten kijkt u op www.hetgeldersorkest.nl.

Programma
Brahms           Variaties over een thema van Haydn
Haydn             Symfonie nr. 94 ‘Mit dem Paukenschlag’
Sjostakovitsj    Symfonie nr. 9

Concertgegevens
Claus Peter Flor dirigent

Arnhem | Musis
vrijdag 24 mei 20:00 uur
inleiding 19.00 uur
€ 19 – € 55

Nijmegen | De Vereeniging
zondag 26 mei 14.15 uur
voorprogramma Groot Gelders Haydn Orkest 13.00 uur
€ 19 – € 55