FNV – cao-overleg AH moeizaam begonnen

15 oktober 2008
 
FNV Bondgenoten: cao-overleg distributiecentra AH moeizaam begonnen

De onderhandelingen voor een nieuwe cao voor de werknemers van de distributiecentra van Albert Heijn zijn vandaag moeizaam van start gegaan. De voorstellen die Albert Heijn op tafel legt om het ouderenbeleid uit te kleden, vallen bij FNV Bondgenoten niet in goede aarde. De bond wil dat AH die voorstellen eerst van tafel haalt, voordat er serieus over een nieuwe cao kan worden gesproken. Volgens de bond zijn er belangrijkere issues als werkdruk, veiligheid en de beloning van jongere werknemers.

Albert Heijn wil een aantal ontziemaatregelen voor oudere werknemers drastisch uitkleden. Zo wil AH de leeftijd dat werknemers geen nachtdiensten meer hoeven te draaien verhogen van 50 naar 58 jaar. Volgens bestuurder Lex Makkinje van FNV Bondgenoten schiet AH hier volledig zijn doel mee voorbij: “Die maatregelen zijn niet voor niets ooit ingevoerd. Werken bij een DC is vreselijk zwaar. Die jongens lopen elke dag een paar ton op en neer te sjouwen. Als je wilt dat ze een beetje gezond hun pensioen halen, moet je daar maatregelen voor afspreken. Levensfasebewust personeelsbeleid, noemen we dat”.
De bond wil de ontziemaatregelen behouden. “Niet eens zozeer voor de ouderen”, zegt Makkinje. “Maar juist voor de jongeren. Voor hen gaan de uitgeklede maatregelen gelden. Zij kunnen straks langer doorwerken in de nachtdienst, zonder toeslagen en zonder rustdagen, als het aan AH ligt”.

FNV Bondgenoten wil het ook graag hebben over de werkdruk. Makkinje: “De werkdruk rijst de pan uit en de veiligheid neemt af. Laten we het daar eens over hebben”. Ook wil de bond dat de jeugdschalen worden geschrapt. “Geen jongere wil meer in een DC werken, omdat het zwaar werk is en slecht betaald. Door ze volwassen te belonen, maak je een baan in een DC weet wat aantrekkelijker”.

De bond gaat morgen en overmorgen de voorstellen van AH met zijn leden bespreken. Tijdens die bijeenkomsten wordt ook gekeken of acties tot de mogelijkheden behoren.

Wat? Ledenvergaderingen + poortacties FNV Bondgenoten bij distributiecentra Albert Heijn
Wie? FNV Bondgenoten, werknemers dc’s
Waneer? 16 oktober, 15:00 uur- 16:00 uur
Waar? DC Tilburg, Pegasusweg 1, 5015 BZ, Tilburg
 
Bron: FNV Bondgenoten
 
 
Rubriek: Vacatures