FNV – Slechte staat buscabines

Week van de gezonde buscabine, tour met campagnebus
Op 22 januari 2009 wordt o.a. Novio in Nijmegen bezocht.
  
FNV Bondgenoten: buschauffeurs op tour langs busbedrijven voor betere werkplek
 
Onder de noemer “De week van de gezonde buscabine” gaat een groep buschauffeurs deze week op tour om bij hun werkgevers te vragen om een betere werkplek. De speciale campagnebus gaat dus langs vervoersbedrijven, maar ook fabrikanten van bussen worden bezocht. Ze willen bereiken dat de omstandigheden waaronder zij hun werk moeten doen, verbeteren.

De werkplek van de buschauffeur is de buscabine en daar is veel mis mee. Dat blijkt uit een onderzoek door FNV Bondgenoten onder meer dan 1200 buschauffeurs. Zij waarderen de buscabine slecht. De stoelen zijn niet goed, de ruimte is te krap, zicht is slecht door weerspiegeling en door gebrekkige airco’s is het vaak te warm of te koud.
Bestuurder Egon Groen van FNV Bondgenoten: “De gebreken aan de buscabines leveren de chauffeurs gezondheidsklachten op. Veel chauffeurs hebben bijvoorbeeld rugklachten”. Er bestaan wel normen waar de buscabines aan zouden moeten voldoen. In de praktijk blijkt dat dat niet het geval is. Groen: “Ook hier heeft de marktwerking in het openbaar vervoer z’n sporen achtergelaten. Controle en onderhoud van buscabines is wegbezuinigd. Vervoersbedrijven verdienen dus weer een paar centen meer, letterlijk, over de rug van de chauffeur”.

Met de tour wil FNV Bondgenoten aandacht vragen bij alle betrokken partijen over de slechte staat van buscabines. Dat moet uiteindelijk leiden tot harde afspraken over een gezonde werkplek voor buschauffeurs.
 
Bron FNV Bondgenoten