Free Future College 2023 | Vrijheid versus onvrijheid

Vanwege het grote succes van de twee voorgaande edities – en het feit dat het thema vrijheid versus onvrijheid áltijd van groot belang is – vindt dit jaar van 9 tot en met 12 oktober de derde editie van het Free Future College plaats in de Lindenberg. Met uiteraard overdag weer een gevarieerd programma voor middelbare scholieren uit heel Gelderland én een zeer divers, aantrekkelijk en actueel avondprogramma dat toegankelijk is voor iedereen die interesse heeft.

Free Future College

Tijdens Free Future College wordt dagprogramma voor scholieren geboden aan de hand van onder andere verhalende en actieve workshops, activiteiten als abseilen en VR, en gesprekken met veteranen, vluchtelingen en vrijdenkers. Daarbij wordt continu vrijheid ten opzichte van onvrijheid geplaatst. Zo wordt de onvrijheid van de Tweede Wereldoorlog vertaald naar de huidige tijd, de tijd waarin Oekraïne in oorlog is en mensen uit Syrië en Rusland vluchten. Zonder te oordelen, en met als doel te begrijpen en leren; door terug te grijpen op voorbeelden uit het verleden, te bezien waar we nu zijn en hoe dat voelt en te bespreken wat we willen en waar we van dromen of waar we bang van worden.

Vier avonden, vier sprekers
Overdag gaan middelbare scholieren via leuke en inspirerende workshops in de Lindenberg aan de slag. ’s Avonds biedt dezelfde locatie podium aan sprekers met ieder een eigen visie op hetzelfde thema vrijheid versus onvrijheid. Vier avonden op rij, met elke avond een andere spreker en een ander onderwerp. Maandag 9 oktober is de eer aan Doortje Smithuijsen om het spits af te bijten met een avond over ons soms bizarre digitale gedrag. Een dag later maakt Lammert Kamphuis duidelijk waarom de mens van nature zo makkelijk vastroest in zijn eigen gelijk en vooral hoe 2.500 jaar filosofiegeschiedenis ons daarvan kan bevrijden. Woensdag 11 oktober toont Beatrice de Graaf tijdens een avond vol pakkende verhalen en kleurrijke voorbeelden welke geschiedenislessen onze eerste hulp bij ‘ongelukken’ kunnen zijn. Ties Dams sluit vervolgens donderdag 12 oktober het avondprogramma af door te vertellen hoe China de wereld naar haar hand wil zetten. Het avondprogramma start maandag tot en met donderdag dagelijks om 19.30 uur in de Lindenbergzaal (inloop 19.00 uur).

Ben jij ook aanwezig bij het Free Future College?

Toegangsbewijzen zijn voor € 4,50 inclusief hapje & drankje te bestellen via www.freefuturecollege.com. Hier vind je bovendien meer info over het Free Future College, het programma en de vier sprekers.