Schade door het bombardement op Nijmegen
Lezing en beeldpresentatie in het Bevrijdingsmuseum:
Geallieerde luchtfoto-spionage boven Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog, in het bijzonder boven het gebied waar in september 1944 ‘Operatie Market Garden’ plaats vond.
door: Drs. Robert P.G.A. Voskuil
datum: dinsdag 16 september 2008, 20.00 uur.
Gedurende de Tweede Wereldoorlog was één van de belangrijkste manieren om informatie over de tegenstander te verzamelen het gebruik van spionage uit de lucht. De Geallieerden ontwikkelden tussen 1940 en 1945 een zeer efficiënte organisatie op dit gebied. Vooral de militaire activiteiten van de Duitsers in het bezette Europa werden door speciale verkenningsvliegtuigen, die waren uitgerust met grote luchtfoto-camera’s, van dag tot dag gevolgd. Het grootste deel van de duizenden luchtfoto’s die dagelijks werden genomen, werd geïnterpreteerd in een geheim onderzoekscentrum bij Londen.
In de lezing zal met behulp van een groot aantal dia’s worden ingegaan op de rol van de luchtfoto’s bij de spionage boven Nederland. De nadruk zal liggen op het gebruik van de foto’s bij de planning en uitvoering van de militaire operaties tussen september 1944 en mei 1945. Vooral voor, tijdens en na de luchtlandingen bij Eindhoven, Nijmegen en Arnhem werden vanuit de lucht grote aantallen foto’s gemaakt. Zij vormen een belangrijke en kostbare bron van informatie voor de studie van die dramatische periode uit de Nederlandse geschiedenis.
Drs. Robert P.G.A. Voskuil is wetenschappelijk medewerker aan het Department of Earth Systems Analysis (ESA). International Institute for Geo-information Science and Earth Observation (ITC) in Enschede.
Datum lezing en presentatie van Voskuil: dinsdag 16 september 2008, 20.00 uur. Zaal en museumcafé open om 19.00 uur.
Plaats: Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Wylerbaan 4, Groesbeek.
Reserveren noodzakelijk: 024-3974404; info@bevrijdingsmuseum.nl