Dichters brengen ode aan Gert Vlok Nel

Nijmegen, 15 september 2011

Nederlandse en Belgische dichters brengen ode aan Gert Vlok Nel

Als afsluiting van het verblijf van de Zuid-Afrikaanse dichter, singer-songwriter en beeldend kunstenaar Gert Vlok Nel in het Besiendershuis, organiseert Wintertuin samen met poppodium Doornroosje een Gert Vlok Nel Tribute Night op woensdag 19 oktober in Merleyn. Henk Beerten, wethouder Cultuur, opent de avond.

Nijmeegse singer-songwriters Roy Santiago en Marten de Paepe brengen een muzikale ode aan de Zuid-Afrikaanse grootheid, geïnspireerd op zijn werk.

De dichters Anneke Claus, Erik Jan Harmens, Andy Fierens, Bart FM Droog en Jan Klug en Daan Doesborgh brengen naast eigen poëzie, ook een aantal gedichten van Gert Vlok Nel ten gehore. Gert Vlok Nel treedt deze avond ook op.

Het werk van Gert Vlok Nel (Beaufort-West, 1963) vormt vanwege zijn samenspel tussen muziek en poëzie een inspiratiebron voor veel Nederlandse dichters en muzikanten. Zijn poëtische teksten en de ingetogen, fluisterrijke manier waarop hij zijn muziek brengt doen denken aan het werk van Bob Dylan, Tom Waits en de Zuid-Afrikaanse troubadour Koos du Plessis.

Hij werd in 1993 bekend bij het literaire publiek door zijn debuutbundel Om te lewe is onnatuurlik, waarvoor hij de Ingrid Jonker Prize ontving. Gert Vlok Nel’s grote muzikale doorbraak bij het Nederlandse publiek kwam in 2006, nadat de VPRO de bekroonde documentaire Beautiful in Beaufort-Wes uitzond. Een week na deze uitzending kwam de bijbehorende CD Beaufort-Wes se beautiful woorde op nummer 59 binnen in de Album top 100.

Het culturele platform ‘Artist In Residence Besiendershuis’ biedt aan Nijmeegse kunst- en cultuurorganisaties de gelegenheid om tijdelijk gastheer te zijn. Zij nodigen een special guest uit voor een samenwerking met verblijf in het bijzondere 16de eeuwse Besiendershuis aan de Waalkade. Op uitnodiging van Literair Productiehuis Wintertuin is Gert Vlok Nel in september en oktober te gast in het Besiendershuis.

Gert Vlok Nel is de vierde artist-in-residence in het Besiendershuis. Schrijver Thomas Verbogt, juwelenontwerpster Trinidad Contreras en beeldend kunstenaar Edith Dekeyndt gingen hem voor. De gemeente Nijmegen stelt het zestiende-eeuwse Besiendershuis bij de Waalkade ter beschikking aan kunstenaars voor een periode van twee maanden                                                                                                                                                                                                                     De kunstenaars worden voorgedragen door gevestigde Nijmeegse culturele instellingen. Dit jaar zijn dit: Galerie Marzee, kunstcommissie van de Radboud Universiteit Nijmegen en het UMC St Radboud, Literair Productiehuis Wintertuin en Architectuur Centrum Nijmegen.

Overige activiteiten
Vrijdag 30 september gaat Gert Vlok Nel in gesprek met Thomas Verbogt over hun gemeenschappelijke bewondering voor Kuifje en in de eerste drie weekenden (13.00-17.00 uur) van oktober zijn de schilderijen van Vlok Nel te bezichtigen in het Besiendershuis.  
 
GERT VLOK NEL TRIBUTE NIGHT
Datum: woensdag 19 oktober
Aanvang: 21.00 uur
Locatie: Merleyn, Hertogstraat Nijmegen
Entree: € 7,50 (voorverkoop € 5,-)
Kaartverkoop: http://www.doornroosje.nl/