Geschiedeniscafé: De Nijmeegse kermis en historische Nijmeegse badcultuur

Op 12 mei zal vanaf 17:00 uur zal er weer een Nijmeegs Geschiedeniscafé plaatsvinden in het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis. Onder de bezielende leiding van Maarten Hageman kan je luisteren naar twee lezingen, een column en de historische zeepkist. De toegangsprijs is 5 euro, dit is inclusief 1 consumptie. Als je vriend bent van het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis dan is de lezing gratis. Ook voor studenten met studentenkaart is de toegang gratis.

0512 Kermis Geschiedeniscafé

750 jaar kermis

Auteur René van Hoften vertelt over een expositie die vanaf 16 mei in het Huis te beleven is, over een onderwerp waarover ook een boek van zijn hand zal verschijnen: de geschiedenis van de Nijmeegse kermis. Net als de Stevenskerk bestaat de Nijmeegse kermis dit jaar 750 jaar. In die 750 is er nogal wat veranderd aan dit volksfeest, met een opmerkelijke trendbreuk na de Tweede Wereldoorlog.

Badcultuur in Nijmegen

Daarnaast zal geschiedenisstudent Renée Evers aan de hand van Nijmeegs beeldmateriaal vertellen over haar onderzoek naar historische badcultuur.

Zeepkist, column en muziek

Naast deze twee lezingen staan de vaste onderdelen van het Geschiedeniscafé op het programma: de historische zeepkist en een column. Het geheel wordt muzikaal omlijst door Pieter Geijsberts.