Gevr: visionaire stedenbouwers – LUX, 6 okt

LUX, maandag 6 oktober 2008

Gevraagd: visionaire stedenbouwers
De nieuwe architectuurnota, een nieuwe orde

Stedenbouw en architectuur staan in Nederland van oudsher hoog aangeschreven. Toch is er een heftig debat gaande over verrommeling van landschap en stadsrand. En ook in steden zelf dondert het. Eenheidsworst regeert in menig stadscentrum, terwijl wijkbewoners ontevreden zijn over de kwaliteit van hun leefomgeving. En ingrijpen in het stedelijk weefsel doet veel stof opwaaien. Zie Plein 1944 in Nijmegen en Rijnboog in Arnhem.

Wie redt ’s lands rijke ontwerptraditie? Waar blijft de nieuwe generatie visionaire ontwerpers, van het kaliber Berlage of Dudok? In de nieuwe architectuurnota Een cultuur van ontwerpen eist het Rijk een stevige rol op als promotor van doordachte (steden)bouwkunst. Het wat weggezakte stedenbouwvak krijgt een onderwijs- en kennisimpuls, en slim ontwerp kan aanspraak maken op de innovatieregeling Mooi Nederland.

In LUX, twee dagen voor de behandeling in de Tweede Kamer, onthult Tjeerd de Boer van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap de jongste voornemens. Met hem in debat gaan stedenbouwkundige Annemieke Molster uit Arnhem, stadsstedenbouwer Maarten Schmitt van de gemeente Den Haag en Nijmeegs wethouder Paul Depla. Zal het de regering lukken de stedenbouw naar een hoger plan te tillen? Of is de aanpak te soft?

Maandag 6 oktober 2008 / aanvang 20 00 uur / gratis toegangskaarten verkrijgbaar aan de kassa van LUX / reserveren via 0900 5 89 46 36

Mede mogelijk gemaakt door het Stimuleringsfonds voor Architectuur