Ghanese dans & pindakaas – Afrika Museum, 19 aug


Pindakaas maken in het Afrika Museum

Traditionele Ghanese dans in het Afrika Museum

Op zondag 19 augustus kunnen bezoekers van het Afrika Museum (bij Nijmegen) genieten van een optreden van de Ghanese dansgroep Miadenyigba. Paul Gbortsyo, wever uit Ghana, is deze dag voor het laatst in het museum om bezoekers het bijzondere ambacht van Kente-weven te tonen. Kinderen kunnen zelf pindakaas maken en in de creatieve workshop maken zij een weefkunstwerk met een verhaal. Deze zomer komt Afrika tot leven in het Afrika Museum!

Dansend door het leven
De Ghanese culturele groep Miadenyigba laat traditionele dansen van de Ewe zien. Bij de Ewe, een bevolkingsgroep in Ghana, maakt dans een belangrijk deel uit van het gemeenschappelijke leven. Wie niet meedanst sluit zichzelf uit van de samenleving en dat heeft ernstige gevolgen. Niet dansen is daarom geen optie: de Ewe gaan letterlijk dansend door het leven!

Kinderactiviteiten
Heel veel kinderen zijn gek op pindakaas. Het is niet alleen lekker, het is ook nog eens gezond. In Zuid-Amerika en Afrika worden pinda’s gebruikt in allerlei gerechten. Samen met de Afrikaanse kokkin Daro maken kinderen in het museum zelf pindakaas die de basis kan zijn voor allerlei gerechten. De pasta kan natuurlijk op een boterham gesmeerd worden, maar met een recept van Daro maak je er in een handomdraai een lekkere soep of saus mee.

Voor de laatste keer deze zomer kunnen kinderen deelnemen aan de workshop ‘Weef een verhaal’. Ieder Kente-doek vertelt een eigen verhaal. Elke combinatie van kleuren en patronen heeft een specifieke betekenis. In de workshop ‘Weef een Verhaal’ gaan kinderen met dit principe aan de slag. Na een bezoekje aan de werkplaats van wever Paul Gbortsyo, maken ze zelf met allerlei materialen een weefkunstwerk met een persoonlijke boodschap.

Het zomerprogramma van dag tot dag is te vinden op www.afrikamuseum.nl/ onder het kopje ‘activiteiten’.

Afrika Museum, Postweg 6, Berg en Dal (bij Nijmegen)
Openingstijden:
maandag t/m vrijdag: 10.00-17.00 uur
zaterdag, zon- en feestdagen: 11.00-17.00 uur