Global Europa – Oorlogscultuur, met Martin van Creveld
LUX, 11 maart 2009
‘De werkelijke reden dat er oorlog bestaat, is dat mannen van oorlog houden en vrouwen van krijgers’. Oorlog is veel méér dan de rationele inzet van militaire middelen om politieke doelen te bereiken, zo betoogt historicus Martin van Creveld in zijn nieuwste boek Oorlogscultuur. Ze is fascinerend omdat zij gevaarlijk is – oorlog heeft zelfs een seksuele aantrekkingskracht.
Hoezeer het ook te betreuren valt, oorlogen zijn onlosmakelijk verbonden met de menselijke geschiedenis. Rond de oorlog heeft altijd al een speciale cultuur bestaan. Die cultuur kent haar eigen wetten, tradities, rituelen, ceremonies, muziek, literatuur en gedenktekens.
Volgens Van Creveld is oorlog niet alleen een instrument van de politiek, maar ook een doel in zichzelf. Wat is de achtergrond van de wereldwijde fascinatie voor oorlog? Is het streven naar wereldvrede daarom gedoemd te mislukken? Zijn er verschillen tussen landen in oorlogscultuur, en wat betekent dat voor de mogelijkheden voor vrede in bepaalde oorlogsgebieden, zoals Irak of Afghanistan?
Martin van Creveld is hoogleraar aan de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem. Hij is een van de meest vooraanstaande experts op het gebied van militaire geschiedenis en strategie en staat bekend om zijn tegendraadse opvattingen.
De lezing van Van Creveld wordt van commentaar voorzien door Leon Wecke (wetenschappelijk medewerker aan het CICAM van de Radboud Universiteit Nijmegen) en door Mient Jan Faber (voormalig secretaris van het IKV en hoogleraar Human security in war situations aan de VU). De gespreksleiding is in handen van Lau Schulpen van het CIDIN van de Radboud Universiteit Nijmegen.
Kijk voor meer informatie op www.lux-nijmegen.nl of www.ru.nl/sp/creveld
Let op:Het debat wordt in het Engels gevoerd!
Woensdag 11 maart / aanvang 20 00 uur / gratis toegangskaarten verkrijgbaar aan de kassa van LUX / reserveren via 0900-5894636 (kassa LUX)
Een programma in samenwerking met het Soeterbeeck Programma van de Radboud Universiteit Nijmegen en uitgeverij het Spectrum.
Global is een publiek project van LUX en het CIDIN van de Radboud Universiteit, over de mensen in de Derde Wereld die het slechter hebben dan wij en de vraag wat wij, met hen, daaraan kunnen doen. Dit project is mogelijk gemaakt door de NCDO. Informatie over dit project vindt u op www.globaldebat.nl