Global Village Festival – 7 t/m 27 maart

Een lentefestival voor Passie, Inspiratie & Ontmoeting!

Dans, Theater, Zang, Muziek, Literatuur & Expositie

 

Gratis Entree

 

Data: 7 maart t/m 27 maart 2009

Locatie: Villa Lila, In de Betouwstraat 9. Nijmegen

  

Voor het zevende achtereenvolgende jaar organiseren Villa Lila, het COC Nijmegen en jongerengroep Dito! een lentefestival: het Global Village Festival 2009.

Een spetterend multicultureel lentefestival voor hetero’s, homo’s, lesbo’s, bi’s, transgenders, autochtonen en allochtonen! Iedereen is dus welkom!

 
Het Global Village Festival 2009 staat in het teken van passie, inspiratie en ontmoeting door middel van verschillende culturele en kunstzinnige activiteiten op het gebied van beeldende kunst, literatuur en de podiumkunsten dans, theater, zang en muziek.

Het festival is voor iedereen gratis toegankelijk!

De organisatie van deze zevende editie van het festival is o.a. in handen van stagiaires van verschillende beroepsopleidingen. Deze stagegroep is een gezamenlijk initiatief van Villa Lila, het COC Nijmegen en jongerengroep Dito!.

 

PROGRAMMA OVERZICHT

 

Opening

Zaterdag 7 maart 2009, 15:00 tot 17:00 uur

 

Respect2Love

Dagelijks worden we geconfronteerd met verschillen tussen mensen. Niet alleen wat betreft levensstijl, kleding, etnische achtergrond, maar ook seksueel zijn we divers. Respect2love is een project van COC Nederland en richt zich op heteroseksuele jongeren met een etnische achtergrond. Doel van het project is het onderwerp homoseksualiteit onder de aandacht te brengen bij deze jongeren. Op verschillende manieren, van dans tot dialoog, van muziek tot workshops, wordt op een wijze die aansluit bij de jongerencultuur, het thema homoseksualiteit besproken.

Aanvang: 15:00 tot 17:00 uur

  

Openingsfeest

Zaterdag 7 maart 2009, 20:00 tot 01:00 uur

 

Koor du Roi

Zanggroep Koor du Roi bestaat uit 6 enthousiaste zangers. Zij zingen 4-stemmige (volks)liedjes uit alle windstreken van de wereld. Van Suriname tot Armenië, en van Mozambique tot Kroatië. Een gevarieerd repertoire dus, dat uit het hart gezongen wordt. Koor du Roi streeft naar harmonie in de samenzang en naar een authentiek geluid. Laat je verrassen door de landen en klanken die voorbij komen!

Aanvang: 20:00 uur

   

Indiase – en Oriëntaalse dansvoorstelling

De bijzondere talenten van Zeyna en Aartie Anuradha worden verenigd in Zeynuradha.

Van traditionele Indiase Tempeldans; Bharata Natyam en traditionele Oriëntaalse Routines of Tanoura/Derwisjdraaien tot experimentele fusie. Beide dansers in hun eigen genre bundelen hun creatieve krachten tot een kernachtige voorstelling waarin India en de Oriënt samenkomen!

Aanvang: 21:00 uur

   

Salsa dansoptreden

Steeds meer mensen doen aan salsadansen. Salsa swingt! Je kunt er letterlijk en figuurlijk alle kanten mee op. Langzaam en zwoel, opzwepend, ontspannend of folkloristisch. Tijdens het openingsfeest presenteert de dansgroep van de dansschool Amanné een spetterende dansshow waarbij het publiek kan genieten van deze levendige dans!

Amanné bestaat al 25 jaar en is nu één van de grootste en langst bestaande salsadansscholen in Nederland.

Aanvang: 22:00 uur

   

Live muziek door Henny Vermeijs

Henny, music designer en performer, ontwerpt muziek via de computer en midi keyboard en speelt deze live on stage. Regelmatig gebruikt zij haar stem en effecten bij het geheel.

Via aparte geluiden, etnische invloeden, lounge, world en dance muziek verlegt zij grenzen. Een concert om te beleven, te luisteren of mee te bewegen, te dansen zoals jij dit voelt!

Aanvang: 23:00 uur

   

Boekpresentatie in het kader van Internationale Vrouwendag

Zondag 8 maart 2009, 15:00 tot 17:00 uur

   

Boekpresentatie: ‘Schijn, hoop en liefde’, Rianne Witte

In samenwerking met boekhandel De Feeks is er een boekpresentatie door de schrijfster Rianne Witte over haar boek ‘Schijn, hoop en liefde’.

Rianne Witte (Texel, 1972) won met haar korte verhaal ‘Moeders’ de tweede prijs bij de verhalenwedstrijd van het Lesbian Festival 2007. ‘Schijn, hoop en liefde’ is haar debuutroman. Het eerste hoofdstuk verscheen eerder als kort verhaal in de verzamelbundel ‘De tangosalon’ en andere verhalen over vrouwenliefde (LaVita Publishing, 2008).

‘Schijn, hoop en liefde’ is een luchtige, met vaart geschreven roman over geloof, coming-out en je eigen keuzes maken. Deze boekpresentatie staat in het teken van Internationale Vrouwendag.

Aanvang: 15:00 tot 17:00 uur

 
Global Art & Stories

Vrijdag 13 maart 2009, 18:00 tot 00:00 uur

   

Opening expositie Global Art

Global Art is een expositie voor een goed doel! Een deel van de opbrengst door kunstverkoop gaat naar het project Sun Village. Met dit project worden de kinderen van gedetineerden in China geholpen.

In deze expositie staat het thema ‘diversiteit’ centraal. De kunstenaars hebben zich laten inspireren door verschillende culturen bij het maken van hun kunstwerk.

Met werk van o.a. Mo Reda, Irene Ypenburg, Ellen Lankhorst, Roos de Hont, Loucas van den Berg, Peter van de Griendt, Nadja van de Griendt en Mira van de Griendt.

Tijdens de opening van de expositie wordt een mooi muzikaal intermezzo gehouden met zang en gitaar van Jasper Merle!  

Aanvang: 18:00 uur

   

Intercultureel Verhalencafé: Global Stories

Bij opa en oma in de keuken…

“Als Villa Lila deze maand een Global Village is, dan wil het verhalencafé de Global Kitchen zijn waar verrukkelijke verhalen, gedichten en liedjes worden geserveerd. Zoals het hoort tijdens een culinair feestje, verraadt de chefkok niet op voorhand alle ingrediënten. Wel kunnen we alvast verklappen dat enkele vaste vertellers, maar ook bijzondere gasten, zoals de in Libanon geboren Palestijnse schrijfster en journalist Amal Karam. Ook kunnen onze gasten een kort verhaal of lied meebrengen om ten gehore te brengen. Deze avond wordt mede georganiseerd door Colourful City dat dit jaar haar derde lustrum viert.”

Aanvang: 20:00 uur

  

Dance Around The World

Zaterdag 14 maart 2009, 15:00 tot 01:00 uur

 

Workshop Israelian dance

Israëlische dans is een erg vrolijke, enthousiaste dansstijl. Soms snel, soms ingetogen, soms met sprongen, soms met wisselende richtingen en vaak met draaien! Als je goed naar de muziek luistert, hoor je de rijke kleur aan kenmerken en veelzijdigheid van de van oorsprong inwonende culturen terug. Ook in de dans komt die invloed naar voren. Een gezellige dansstijl met een veelzijdig cultureel tintje! Verzorgd door de dansdocent Mariska Schönenberger.

Aanvang: 15:00 uur

   

Workshop Salsa

Deze workshop wordt verzorgd door de dansschool Amanné onder leiding van de dansdocent Lina Domacassé. Vanaf de oprichting van de dansschool in 1983 door Lina verzorgen zij en haar team danslessen in salsa, merengue, wals, montuno, túmba en salsagroove. Duizenden mensen hebben inmiddels kennisgemaakt met haar enthousiasme en deskundigheid, en hebben in Amanné kunnen proeven van de Caraïbische cultuur!

Aanvang: 16:30 uur

   

Workshop Balkan beat

Balkan beat is een vorm van conditiedans. De muziek is opzwepend en door de goede beat kan iedereen er lekker op bewegen. De passen komen voort uit het internationale dansmateriaal en zijn makkelijk en leuk om te doen. Ook bewegingen die in de sportschool tijdens aerobiclessen worden gebruikt, komen langs. Verzorgd door de dansdocent Maaike Kapoen.

Aanvang: 18:00 uur

   

Workshop Pacific dance

Deze workshop wordt verzorgd door Evelien Hendriks. Haar dansvaardigheden komen voort uit verschillende (wereld-) dansdisciplines, maar zij is gespecialiseerd in dansen uit de ‘Ocean Pacific’; o.a. Polynesië, Hawaï en Nieuw-Zeeland. Tijdens deze workshop zul je (vernieuwende/ semi-)traditionele dansen leren uit de ‘Ocean Pacific’. Door de danssfeer, dansstijl en achtergrondinformatie begeef je je even in een andere wereld. 

Aanvang: 19:30 uur

  

World Dance Party: Judith Mens, Multiculti DJ

Naast haar actieve bijdrage aan de volksdanswereld in Nijmegen, door middel van o.a. volksdanslessen, houd Judith zich ook graag bezig met het draaien van swingende wereldmuziek. Vanavond zal zij dan ook fijne deuntjes laten horen waarop wij onze voeten los kunnen gooien!

Aanvang: 21:00 tot 01:00 uur

   

Theateravond

Vrijdag 20 maart 2009, 20:00 tot 00:00 uur

 

Theatervoorstelling van Mind Mix!

Vormings- en Theaterbureau Mind Mix! bespreekt, middels educatieve voorstellingen, video- en dramaprojecten diverse maatschappelijke thema’s met jongeren en beroepskrachten binnen het voortgezet onderwijs, buurtcentra, maatschappelijke organisaties, etc.

Mind Mix! toonde vorig jaar haar voorstelling over homoseksualiteit in Villa Lila. Maar komt dit jaar met iets anders. Wat? Kom kijken!

Aanvang: 20:00 uur

   

Buiten Bereik: improvisatietheater pur sang! 

Voor het tweede jaar op rij speelt Buiten Bereik op het Global Village Festival. Deze theatersportvereniging speelt improvisatietheater vol passie. Het publiek geeft suggesties waarmee de spelers ter plekke scènes bedenken én spelen! Theatersport is een theatervorm die in Nederland in korte tijd erg populair is geworden. Televisieprogramma´s als De Lama´s en De vloer op hebben hier hun steentje aan bijgedragen.

Aanvang: 21:00 uur

  

Slotfeest: Party For Peace

Vrijdag 27 maart 2009, 20:00 tot 03:00 uur

 

Party For Peace: benefietfeest voor Stichting Gast

Party For Peace is feest en kunst met een goede reden! Tijdens het slotfeest van het festival organiseert Party For Peace een benefietfeest voor Stichting Gast met een afwisselend programma en veel mooie optredens!

O.a. Leo de Kruis (sitar), Ganesh Ramnath (tabla), Kenan Shancar (Turkije, saz & zang), Johan (berimbau presentatie), Daisy Chain (bluegrass), Hakuna Matata (Afrikaanse percussie), Bandera Latina (mediteran, latin), Madame Butterfly (buikdans), DJ Love (wereldmuziek), DJ Robin (feelgood music, host) en Masha Snow (Siberië, poëzie, dans).

Aanvang: 20:00 tot 03:00 uurMeer info:  www.GlobalVillageFestival.nl