Gotraballet in Stevenskerk, 18 sept

MUZIEK BIENNALE NIEDERRHEIN PRESENTEERT:

Donderdag 18 september 2008
Gotraballet en Matangi Quartet in Nijmeegse Stevenskerk
Danstheater TURO op muziek van Leos Janácek en Marijn Simons met choreografie van Joost Vrouenraets

Onder het motto ‘meer dan een kerk’ opent de imposante Stevenskerk in Nijmegen op 18 september haar deuren voor de indrukwekkende voorstelling Intimate Letters/TURO. Dit danstheater, met dans van het Gotraballet en muziek van het Matangi Quartet, bestaat uit twee delen: Intimate Letters op gelijknamige muziek van Leos Janácek en TURO op nieuw gecomponeerde stukken voor strijkkwartet en prerecorded slagwerk van Marijn Simons. De avond begint om 20:00u en de entree is €15,-. Kaarten zijn onder meer verkrijgbaar via www.muziekbiennale.eu en 077-8515515.

Programma
Intimate Letters/TURO sluit bijna als vanzelf aan bij de context van de Stevenskerk: het stuk heeft betrekking op grote levensvragen. Inspiratiebronnen bij de totstandkoming van de voorsteling zijn de Twin Towers en de Toren van Babel. Het eerste deel, Intimate Letters, herdenkt de aanslag van 11 september in New York en thematiseert daarmee het conflict tussen culturen. In het tweede deel voegen de wolkenkrabbers zich samen tot de Toren van Babel en Babylon wordt zo neergezet als een snijpunt tussen oost en west. In beide delen komt niet alleen het conflict naar voren, maar ook het verlangen naar de oplossing of verlossing: met sensibele beweging zoekt de liefde zich een plaats naast de dood.
Het Gotraballet is bekend vanwege haar inspirerende producties. Choreograag Joost Vrouenraets is sterk beïnvloed door Oosterse denkwijzen en hij gaat altijd te werk vanuit een respectvolle attitude. Vanuit deze levenshouding die gebaseerd is op integriteit en commitment inspireert hij zijn dansers.
Het veelzijdige Matangi Quartet staat te boek als een van de meest veelbelovende kamermuziekensembles van Nederland. Sinds de oprichting in 1999 volgde het ensemble lessen bij wereldberoemde musici, zoals bij de leden van het Amadeus Kwartet. Bij het Matangi Quartet, vernoemd naar de Indische godin van de spraak en de muziek, draait het eigenlijk maar om één ding: het voelbaar maken van de passie en de energie die in alle muziek besloten ligt.

Stevenskerk
De gotische Stevenskerk in Nijmegen wordt sinds enige jaren opengesteld voor muziek en kunst. Met de bouw van deze prachtige kerk aan de Markt werd omstreeks het midden van de 13e eeuw begonnen. In de loop van de 15e en 16e eeuw werd de kerk uitgebreid en de toren kreeg in de 15e eeuw een nieuwe klokkenverdieping. De toren en de kerk zelf werden tijdens het bombardement op Nijmegen in 1944 zwaar beschadigd, maar na de Tweede Wereldoorlog grondig gerestaureerd.

Muziek Biennale Niederrhein – Passanten
Van 29 augustus tot 23 november 2008 vindt voor de eerste keer de Muziek Biennale Niederrhein plaats. Tijdens dit unieke, grensoverschrijdende festival zullen in de hele Niederrhein – het grensoverstijgende gebied dat zich uitstrekt van Arnhem tot Keulen – zo’n 60 concerten worden gepresenteerd. Het thema van deze eerste editie is ‘Passanten’. De Niederrhein is door de tijd heen altijd een ‘doorgangsgebied’ geweest. Romeinen, Franken, Merovingen, Spanjaarden, Fransen en Pruisen kwamen, kruisten hun degens en veroverden het gebied. Allemaal lieten ze, zogezegd en passant, hun sporen achter in de stille Rijn-Maasvlakte. De taal, de gebruiken en de denkwijzen smolten samen en vormden de basis voor een uniek wereldburgerschap, waardoor een dynamische culturele uitwisseling ontstond. De concerten vinden plaats in kastelen en burchten, kloosters en kerken, landhuizen en boerderijen, parken, tuinen en musea. Naast klassieke muziek en orgelconcerten, is er hedendaagse muziek en jazz en worden er verrassende combinaties gezocht met dans, film en toneel.

Uitgebreide informatie over Muziek Biennale Niederrhein is te vinden op: www.muziekbiennale.eu
 
Rubriek Uitgaan