Gratis zakje bijvoet voor voeten Vierdaagselopers

Nijmegen, 9 juli 2019

Romeinse soldaten liepen ook 30 km per dag

Goede wandelschoenen en speciale sokken zijn belangrijk als je de Vierdaagse zonder pijnlijke voeten uit wilt lopen. Maar hoe deden de Romeinse soldaten dat eigenlijk? Die liepen ook 30 km per dag met een bepakking van 25 à 30 kilo. Hun oplossing was de plant bijvoet, dat ze in hun sandalen deden. Museum Het Valkhof helpt de lopers en deelt bladeren van de plant uit.

Bladeren van de bijvoet
Bijvoet is een plant die in de Romeinse tijd, maar tegenwoordig nog steeds, op veel plaatsen als onkruid langs de weg groeit. De Romeinse soldaten stopten de bladeren van de plant in hun sandalen zodat ze minder vermoeide voeten kregen. De bladeren zorgen er voor dat je voeten minder snel zweten en je dus langer door kunt lopen. Bijvoet vind je in wegbermen, braakliggend terrein en andere open plekken. De plant wordt 50-150 cm hoog, heeft diep ingesneden donkergroene bladeren, met viltig zilvergrijs blad van onderen.

Gratis voor lopers
Als je tijdens de Vierdaagse ook bijvoet in de schoen wilt doen en je weet niet precies welke plant je nodig hebt, kom dan aankomend weekend (13 of 14 juli) of tijdens de Vierdaagse naar Museum Het Valkhof. Daar krijg je als vierdaagse loper gratis een zakje met bijvoet.

Alles over de Romeinen

In Museum Het Valkhof is alles over de Romeinen en Nijmegen als oudste Romeinse stad te vinden. Het museum omvat de grootste collectie Romeinse gebruiksvoorwerpen en veel informatie over de Romeinse soldaten. Tijdens de Vierdaagse is het museum geopend voor bezoekers, met uitzondering van maandag 15 en vrijdag 19 juli.

Meer informatie: www.museumhetvalkhof.nl

Museum Het Valkhof,
Kelfkensbos 59, Nijmegen, Tel 024-360 88 05