Grensgevallen – Vondelpark Nijmegen, 23 sept

GRENSGEVALLEN.
Manifestatie op dinsdag 23 september 2008.
Vondelpark Nijmegen
.
 
STICHTING GAST organiseert rondom de landelijke busactie Grensgevallen van 12.30 tot ongeveer 16.00 een manifestatie met informatiemarkt in het Vondelpark. Deze is tijdelijk omgedoopt tot stadstaat VLUGTBRUG.

Grensgevallen is de naam voor een groep vluchtelingen die buiten de pardonregeling zijn gevallen omdat ze een kortere of langere tijd buiten Nederland verbleven. Sommigen waren daar voor boodschappen of familiebezoek. Anderen vroegen asiel aan in een ander land en werden teruggestuurd vanwege een Dublinclaim. Anderen werden opgepakt en de grens overgezet.
In Nijmegen zijn 19 van de 41 niet gepardonneerde vluchtelingen een “grensgeval”.

De manifestatie is er om een beeld te schetsen van de complexe situatie waarin de grensgevallen en andere vluchtelingen terecht zijn gekomen. Voor iedere bezoeker is er een rol weggelegd via het VLUGTBRUGPASPOORT. Betreden van Vlugtbrug is alleen mogelijk met een Vlugtbrugpaspoort en visum.

De bus met Grensgevallen arriveert rond 13.00 bij het Vondelpark. Als verantwoordelijk wethouder voor het vluchtelingenbeleid in Nijmegen zal Lenie Scholten rond 13.30 de actiebus ontvangen. Daarna vindt de onthulling plaats van een voor deze gelegenheid geschreven gedicht. Dit wordt gevolgd door een korte spectaculaire voorstelling met een collage van gedichten op het Stadsforum van VLUCHTBRUG. Hier vindt tenslotte de standpuntbepaling plaats, en discussie daarover in een stadsstaatse forumdiscussie.

Meer informatie is te vinden op de website: www.grensgevallen.com
Als u daar u zegje wilt doen kan dat vanaf een spreekkist. Er is ook een pamflettenmuur. Wilt u meedoen aan de forumdiscussie, dan moet u dat doorgeven naar info@stichtinggast.nl , ter attentie van de actiegroep. Zie ook www.stichtinggast.nl