Grensverleggers: Hoogtepunten van 120 jaar Nederlandse bergsport gedigitaliseerd

NKBV lanceert Grensverleggers, een nieuw online platform voor grensverleggende expedities uit verleden en heden.

Afgelopen weekend heeft de NKBV, ter gelegenheid van het 120-jarig bestaan, een nieuw digitaal platform gelanceerd over de geschiedenis van het Nederlandse alpinisme en expeditieklimmen. Het nieuwe platform, met de naam Grensverleggers, is een centrale en toegankelijke plek voor verhalen en informatie over grensverleggende expedities en bijzondere prestaties van Nederlandse bergsporters van toen en nu.

bergsport

Van 1902 naar nu

De afgelopen 120 jaar zijn er door Nederlanders talrijke grensverleggende expedities ondernomen. Tot op heden was hier geen duidelijk overzicht van. Welke expedities waren dat precies? Wie waren de expeditieleden? Wat zijn hun verhalen? En waar is deze informatie allemaal te vinden?

Centrale plek

Door de verspreiding van informatie en het op leeftijd raken van een grote generatie klimmers die in de jaren ‘60, ‘70 en ‘80 talloze bijzondere beklimmingen heeft gedaan, dreigde deze geschiedenis verloren te gaan. Om ervoor te zorgen dat dit niet gebeurt is het platform Grensverleggers ontwikkeld, een centrale plek waar alle informatie gebundeld is. Er is gebruikgemaakt van de lijst met expedities die Herman Plugge heeft opgesteld voor het boek Bergland van Robert Weijdert en Charles Dufour in 2002. Deze lijst is aangevuld met grensverleggende expedities tot en met 2022. Zo bieden we, net als in andere landen, een online doorzoekbaar overzicht van de geschiedenis van de Nederlandse bergsport.

Inspiratiebron

Op deze manier wordt alle informatie toegankelijk voor een breed publiek. Het biedt niet alleen historische context, maar is ook een inspiratiebron voor de volgende generatie bergsporters die in de toekomst hun eigen grenzen willen verleggen.

“We zien het als onze taak om de geschiedenis van de Nederlandse bergsport vast te leggen en te archiveren en zijn dan ook trots dat we dit platform kunnen presenteren. Voor toekomstige generaties, maar ook om klimmers te inspireren”, aldus Robin Baks, directeur van de NKBV.

Het platform:

Het platform bevat op dit moment ca. 450 expedities en alpiene beklimmingen die voor Nederlandse begrippen bijzonder zijn:

  • Database: De database biedt een overzicht van expedities en klimmers vanaf 1902 t/m heden. Met informatie over de periode, het gebied, de gebergten, de klimmers etc. Een deel hiervan is aangevuld met verslagen, beeldmateriaal en routekaarten.
  • Inspirerende verhalen: Via de verhalen komen bijzondere expedities, klimmers en thema’s helemaal tot leven. De verhalen zijn voorzien van extra informatie, foto’s, video’s, podcasts en routekaarten.
  • Tijdlijn & wereldkaart: Via een tijdlijn wordt er een overzicht van alle expedities per tijdvak gegeven. Op de wereldkaart kan men per werelddeel en land zien waar welke expedities hebben plaatsgevonden en ze direct bezoeken.

Aanvullende informatie gezocht

Het platform heeft niet als doel een definitieve geschiedenis neer te zetten. Het is een levend en open document waar continu beklimmingen en expedities aan kunnen worden toegevoegd en bestaande informatie aangevuld kan worden. Op dit moment is van veel expedities alleen nog basisinformatie beschikbaar. De aankomende maanden zullen de expedities nog met aanvullende informatie uitgebreid worden. We hopen dan ook in contact te komen met betrokken mensen, klimmers en eventueel nabestaanden en familieleden. Zij beschikken misschien nog over aanvullende kennis en extra materiaal, zoals foto’s, dia’s, publicaties, verslagen, audiomateriaal en ander bronmateriaal.

Over de makers

De auteurs van Grensverleggers zijn Noor van der Veen en Bas Visscher, beiden historici en fanatieke bergsporters. Grensverleggers is tot stand gekomen met advies onder meer Robert Eckhardt, Court Haegens, en NKBV directeur Robin Baks. Ook de in 2022 overleden Roland Bekendam heeft hier een grote rol in gespeeld. Vormgeving en redactie zijn verzorgd door de afdeling Marketing & Communicatie van de NKBV.

Meer informatie: www.nkbv.nl/grensverleggers