Groene outfits en Ierse muziek: St Patrick’s day wordt in steeds meer Nederlandse steden gevierd

St. Patrick’s Day is de nationale feestdag van Ierland en kenmerkt zich als één van de gezelligste en groenste dagen van het jaar. Op 17 maart wordt wereldwijd door meer dan 75 miljoen mensen het leven van St. Patricius, de beschermheilige van Ierland, herdacht. Tientallen landen doen mee, overal met dezelfde tradities. Zo staat deze nationale feestdag in het teken van de kleur groen, typisch Iers eten en drinken: lamsstoof, fish & chips met daarbij een pint van het  Guinness bier en Ierse muziek. Be Irish for a day: ruil het Nederlands oranje in voor het Ierse groen en vier St. Patrick’s day net zoals de Ieren.

sint patricks day

Een feestdag vol tradities

Sint Patricius zorgde ervoor dat de Ieren in de vijfde eeuw tot het Christendom bekeerd werden en tegelijkertijd werd hierbij het klavertje drie als symbool voor de heilige drie-eenheid van de vader, de zoon en de heilige geest – om als nationaal symbool. Veel Ieren zijn door migratie verdeeld over verschillende werelddelen. St. Patrick’s Day wordt vandaag de dag dan ook over de hele wereld gevierd. Zowel mensen, steden, monumenten en zelfs rivieren kleuren voor deze ene dag groen.

Hier vier je de Ierse feestvreugde van St. Patrick’s Day in Nederland:

De activiteiten die op 17 maart in de pubs plaatsvinden kun je vergelijken met Koningsdag: feest, gezelligheid en veel groen in plaats van oranje. Er wordt veel Ierse muziek gespeeld en er treden Ierse bands op. Iedereen kan daarnaast op 17 maart hun groene hart ophalen. In Nijmegen kan je terecht bij The Shamrock en Riley”s.

Wat drinken we traditiegetrouw?

Naast de kleur groen is ook Guinness onlosmakelijk verbonden met St. Patrick’s Day. Zo kennen beide een rijke Ierse geschiedenis. Dit iconische donkere bier maakt deel uit van de symbolen en de cultuur van Ierland. Via de Ierse pubs, de favoriete ontmoetingsplaatsen van de Ieren, speelt the black stuff  een belangrijke rol in het sociale leven van dit land. De Ieren zien Guinness dan ook als de belichaming van de feestdag. Waar op een willekeurige dag zo’n 7,5 miljoen pints Guinness worden gedronken, zijn dit er op St. Patrick’s Day wel zo’n 13 miljoen.

Bekende artiesten van Ierse komaf

Ook muziek is een belangrijk onderdeel van St. Patrick’s Day. Vanuit pubs en op straat klinkt de vreugde van de Ierse muziek en zingt iedereen uit volle borst mee. Ieren staan over de hele wereld bekend om hun muziek. Zo zijn onder andere de Dropkick Murphys, U2 en Niall Horan, oud-lid van One Direction, Ierse artiesten. Het is dan ook niet voor niets dat het nationale logo van Ierland een harp is – evenals het logo van Guinness. Ieren staan over de hele wereld bekend op hun muziek.