Groenestraatkerk kleurt rood tegen vervolging christenen

NIJMEGEN – De Groenestraatkerk was woensdagavond rood verlicht. Dit is voor de actie Red Wednesday, hier wordt aandacht gevraagd voor de vervolging van gelovigen. Pastoor Jacques Grubben van de Parochie Heilige Drie-eenheid vindt dit een goede actie: ‘De actie is om meer stil te staan bij dingen die dagelijks gebeuren zoals het vervolgen, afkeuren en het terzijde schuiven van ons geloof.”

De tekst gaat verder onder de video

De dag is in de eerste instantie door Kerk in Nood in het leven geroepen voor christenen, maar dit beeld wordt steeds breder. “Dit is betrokken voor alle gelovigen: dit gaat om mensen die niet openlijk voor hun geloof kunnen uitkomen en vervolgd worden.” Het initiatief Red Wednesday is in Oost-Europa aan het einde van de tweede Wereldoorlog begonnen om aandacht te trekken voor de vervolging van gelovigen, maar tegenwoordig is de focus breder getrokken legt Grubben uit: “Dit is omdat we nu steeds meer een multiculturele samenleving wereldwijd hebben. Hierdoor hebben we met steeds meer gevolgen van vervolging te maken.”

“Volgens de overheid hoort het geloof thuis achter de voordeur.”

Volgens de Kerk in Nood worden in veel landen godsdienstvrijheid geschonden. In het bijzonder hebben hier volgens hun christenen mee te maken. Grubben is het ermee eens dat Christenen het lastig hebben: “Christenen hebben het niet lastig in de zin dat ze aangevallen worden of gespuugd worden. Ik ervaar de problemen zelf ook, als ik bijvoorbeeld met een ‘Jezus Loves You’ T-shirt rond loop krijg ik boze blikken.” Het dragen van een kruisje levert al gekeerde gezichten op volgens Grubben. “Mensen vragen zich dan af of je dat wel mag dragen, want volgens de overheid hoort het geloof thuis achter de voordeur. Wij zeggen hierop nee, dit is een persoonlijke levenskeuze.”

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!