GroenLinks – Gratis OV 65+

GroenLinkse fracties KAN-gebied willen gratis OV 65+

De GroenLinksfracties uit het KAN-gebied hebben in een gezamelijke brief het KAN-bestuur opgeroepen initiatief te nemen om het busvervoer in de KAN-regio gratis te maken voor 65-plussers.

Het initiatief is een reactie op het succesvolle experiment met gratis busvervoer voor 65plussers dat in Nijmegen is uitgevoerd.
Daar bleek dat het aantal 65plussers dat gebruik maakt van de bus meer dan verdubbelde.

“We beseffen dat gratis openbaar vervoer vooral een sociale doelstelling dient; het haalt ouderen uit hun isolement. Toch zitten ook bereikbaarheidsaspecten aan het gratis OV. Veel ouderen die nooit met de bus gingen, hebben er nu kennis mee gemaakt.
De ouderen reizen vaker naar de markt, de binnenstad en naar allerlei voorzieningen. Kortom, gratis OV haalt ouderen uit hun isolement en zorgt ervoor dat de bussen voller zitten. Of zoals de oud-burgemeester van Hasselt, Steve Stevaert, ooit eens treffend zei: dan vervoeren de bussen weer mensen in plaats van lucht.” aldus de brief.

Verschillende gemeenten in onze regio hebben reeds aangegeven interesse te hebben in projecten met gratis OV, zoals Arnhem, Ubbergen en Groesbeek. GroenLinks roept het bestuur van de Stradsregio Arhem-Nijmegen op om te komen tot een structurele en stadsregio-brede invoering van gratis OV voor 65-plussers.

De fracties wijzen het bestuur op de mogelijkheid om medio 2008 weer projecten op het gebied van OV bij het ministerie in te dienen voor financiering.

Bron: Groen-Links Nijmegen