Jeroen Henneman maakt portret Guusje ter Horst

Nijmegen, 12 juni 2007

De kunstenaar Jeroen Henneman is door de gemeente Nijmegen gevraagd een portret te maken van oud-burgemeester Guusje ter Horst. Het portret, een in brons gegoten ‘staande tekening’, zal worden toegevoegd aan de portrettengalerij van oud-burgemeesters van Nijmegen

Het is een Nijmeegse traditie dat Nijmegen scheidende burgemeesters portretteert en dat portret tentoonstelt in het stadhuis. De portrettenreeks geeft zowel een beeld van de diverse burgemeesters vanaf eind 19e eeuw als van de ontwikkelingen in de portretkunst.
In het verleden zijn portretten gemaakt door -onder meer- Anton Corbijn (Ed d’Hondt), Nel Korteweg (Ien Dales), Herman Gordijn (Hermsen), Sierk Schröder (De Graaf), en Carel Willink (Hustinx).

Voor het portret van oud-burgemeester Guusje ter Horst is Jeroen Henneman gevraagd een staande tekening te maken. Met een staande tekening worden in een paar lijnen de karakteristieken van de geportretteerde gevangen. Deze lijnen worden in meerdere laagjes hout ruimtelijk neergezet. Vervolgens wordt deze kwetsbare ‘tekening’ in brons gegoten.

Jeroen Henneman is geboren in 1942. Hij is een veelzijdig beeldend kunstenaar die als schilder graficus en tekenaar en objectmaker maar ook als theater- en televisiemaker in binnen- en buitenland bekendheid geniet. De meer bekende werken van Jeroen Henneman zijn ‘De Kus’ een reusachtig beeld voor het hoofdkantoor van de KBB, het ‘Wiel’ op het belastingkantoor in Amsterdams-Sloterdijk, en meer recent ‘De Schreeuw’ in het Amsterdamse Oosterpark ter nagedachtenis aan Theo van Gogh.
Met zijn staande tekeningen heeft Henneman (onder meer) koning Beatrix, en Wim Duisenberg vastgelegd.

Jeroen Henneman start binnenkort met een uitgebreide fotosessie van Guusje ter Horst. Aan de hand daarvan wordt een papieren schets gemaakt. Na de zomer wordt deze schets in driedimensionaal in hout uitgewerkt. Nadat het houten origineel definitief is wordt er een bronzen exemplaar van gemaakt. Eind 2007 zal de onthulling plaatsvinden.