Haydn & Mozart: een uniek koorconcert, 8 dec

Toonkunstkoor Nijmegen brengt vier prachtige werken van Haydn en Mozart op zaterdag 8 december 2007 om 20.15 uur in concertgebouw De Vereeniging te Nijmegen, met medewerking van orkest Florilegium Musicum en vocale solisten, onder algehele leiding van José Doodkorte.
Op het programma staan van Haydn de ‘Missa in tempore belli’ (Paukenmesse) en de ‘Hymnus de venerabili’ (Lauda Sion), Mozart’s unieke ‘Litaniae de venerabilis altaris sacramento in Bes’ en zijn ‘Venite Populi’.

De eerste mis die Haydn in de laatste negen jaar van zijn leven maakte was de ‘Missa in tempore belli’, of te wel ’mis in oorlogstijd’, die de bijnaam ‘Paukenmesse’ kreeg. Het vocale contrastmoment, vooral in het ‘credo’, hoort ontegenzeggelijk tot het beste van zijn werk. ‘Venite Populi’ is een van de weinige composities die Mozart maakte voor dubbelkoor. Venetiaanse invloeden kenmerken dit werk, zoals echo-effecten en snelle ‘dialogen’ tussen de twee koren. Zowel de ‘Hymnus’ van Haydn als de ‘Litaniae’ van Mozart waren in hun tijd zeer geliefd en worden helaas in de huidige tijd nog maar zeer zelden uitgevoerd. Het is derhalve zeer bijzonder dat beide werken vanavond in de Vereeniging te beluisteren zijn!

Toonkunstkoor Nijmegen bestaat ruim honderd jaar en telt ongeveer 75 leden. Het is uitgegroeid tot één van de toonaangevende grote gemengde amateurkoren in Nijmegen, met een basisrepertoire dat zeer gevarieerd is en zowel religieuze als profane muziek omvat. Het richt zich niet alleen op de uitvoering van grote klassieke koorwerken maar is ook vernieuwend actief door minder gangbare en hedendaagse composities uit te voeren.

Toonkunstkoor Nijmegen m.m.v. orkest en vocale solisten, Haydn & Mozart, zaterdag 8 december 2007 20.15 uur in Concertgebouw De Vereeniging, Keizer Karelplein 2d, 6511 NC te Nijmegen.
Kaartverkoop via De Vereeniging www.keizerkarelpodia.nl of via tel. 024-3221100.
Nadere informatie op www.toonkunstkoornijmegen.nl