Help de bij, zaai een bloemenveld

Rozendaal, 7 november 2016

Help de bij, zaai een bloemenveld

Bijen hebben het moeilijk maar we kunnen ze helpen. Bijen hebben bloemen nodig. Ze verzamelen de nectar voor de energie en stuifmeel voor de jonge bijen, het broed. We kunnen de bijen helpen met bloeiende planten in de periode dat ze vliegen. Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) organiseert een speciale bloemenzaadactie waarbij bewoners in het buitengebied bijen kunnen helpen met het inzaaien van bloemen die bijen aantrekkelijk vinden. Doet u mee? Meedoen kan vanaf 100 m2. Hoe meer grond u inzaait, des te beter voor bijen. Geef u op via het aanmeldformulier op www.landschapsbeheergelderland.nl.

Zaadmengsels
“Vooral in juni blijken er voor bijen weinig aantrekkelijke bloemen. Samen met zaadbedrijf Cruydthoek hebben we daarom een bloemenmengsel voor bijen laten maken. De mengsels zijn bedoeld voor grondeigenaren in het buitengebied om overhoekjes en randen op en om het erf in te zaaien, om bijen te lokken maar ook vlinders”, zegt projectleider Nomi Havelaar van SLG. “Bijen staan in de belangstelling en veel mensen willen graag een handje helpen maar weten vaak niet met welke bloemen. Met deze actie bieden we mensen een goed bloemenzaadmengsel aan. Voor onze actie is al veel belangstelling maar we willen graag dat meer grondeigenaren meedoen. Het liefst bewoners die grote oppervlaktes inzaaien want daarmee helpen we bijen het meest”, aldus Nomi Havelaar.

Klei of zand
Belangstellenden kunnen kiezen uit twee zaadmengsels. Het ene zaadmengsel is meer geschikt voor mensen die op kleigrond wonen, het andere mengsel is meer geschikt voor zandgrond. Het gaat zowel om één- tot tweejarigen met daarbij vaste planten, zoals Duizendblad, Rode klaver, Boerenwormkruid, Korenbloem en Veldlathyrus en nog veel meer soorten. Op de website van SLG staat een lijst met de soorten. De bijenbloemenmengsels zijn te gebruiken in heel Gelderland op matig voedselrijke tot voedselrijke grond en matig vochtige tot droge grond.

Aanmelden
Heeft u belangstelling om een stukje grond op uw erf hiermee in te zaaien? Deelname is mogelijk voor oppervlakten vanaf 100 m2. De kosten zijn € 0,35 per m2. U kunt het bloemenmengsel bestellen via de website www.landschapsbeheergelderland.nl. Als u zich vóór 15 november aanmeldt, ontvangt u het zaad vóór half januari. Dan kunt u het zaad eind januari of uiterlijk februari zaaien. Als u zich na 15 november aanmeldt, ontvangt u het zaad uiterlijk half februari. Aanmelden kan tot 15 januari 2017. U ontvangt per e-mail een zaai-instructie.

Meer info: www.landschapsbeheergelderland.nl