Help, we smelten de polen! – LUX, 14 dec

Multidisciplinaire Global Zondag
Help, we smelten de polen!

LUX, 14 december 2008

 
Global Zondag is een multidisciplinair LUX-event met film, videokunst, beeldcultuur en debat dat tweemaandelijks de achterkant van het wereldnieuws bespreekt en duidt. Global Zondag biedt een veelvoud aan informatie op een ontspannen, toegankelijke en verfrissende manier. In ‘Help, we smelten de Polen’ nemen we de Noordpool onder de loep. Wat is daar nu precies aan de hand?
 
2008 is uitgeroepen tot het internationale Pooljaar om meer aandacht te vestigen op het klimaat op de Noord- en Zuidpool. En inderdaad, verontrustende berichten stromen binnen. Het zomerijs verdwijnt, we kunnen om de Noordpool heen varen en de temperatuur stijgt 5 graden. Maar er klinken ook geruststellende geluiden. De opwarming zou juist stagneren en het verdwijnen van het ijs biedt nieuwe mogelijkheden voor de winning van grondstoffen zoals olie en gas.

Hoog tijd om eens te bekijken wat er nu precies aan de hand is op de Noordpool. Waarom smelt de Noordpool? Wat zijn de gevolgen hiervan voor de inheemse bevolking en voor de rest van de wereld? Moeten we alarm slaan? En van wie is die Noordpool eigenlijk?

Tijdens Global Zondag zoeken we naar antwoorden op deze vragen. Een programma met video, een WII competitie ijsschotsspringen, muziek, fotografie, de films The Road to Nowhere, met aansluitend een filmdebat, en The Prize of the Pole. Met onder anderen Louwrens Hacquebord (directeur Arctisch Centrum Groningen), Madeleine Helmer (hoofd klimaat Rode Kruis), John van Boxel (fysisch geoloog UvA), Cunera Buijs (conservator circumpolaire gebieden Universiteit Leiden), Wim van Passel (fotograaf) en Ap Verheggen (regisseur The Road to Nowhere).
 
Zondag 14 december | Van 12.00 tot 18.00 uur | Entree gratis, m.u.v. filmvertoning (€ 7,-2 films € 10,-) | Locatie: Café de Foyer / Cinemariënburg

Global Zondag is een multidisciplinair LUX-event dat de achterkant van het wereldnieuws duidt. Het is onderdeel van Global, een publiek project van LUX en het CIDIN, mede mogelijk gemaakt door de NCDO. www.globaldebat.nl