HENNY FIETST – KAPUONJA VIST..!
Nijmegen, 30 april 2008
Lieve mensen,
Henny Goverde (65) gaat een lange fietstocht maken.
3 Mei vliegt hij naar Palermo op het eiland Sicilië, (die ‘voetbal’ onderaan de laars waar Italië op de landkaart op lijkt) en dan komt hij terug fietsen, 3023 kilometer (minstens). Onderweg de Alpen over, 2036 meter via de Bielerhöhe of 1793 via de Arlbergpasz.
Misschien is hij rond de verjaardag van Greet (9 juni) terug maar dat is niet het streven, het streven is: lekker genieten van de natuur en alles wat hij tegenkomt, af en toe inspanningen leveren, en maar zien hoe lang hij erover doet. Hij heeft er zelfs Italiaans voor geleerd en is al aan het infietsen en inpakken.
Maar wat wil nou het toeval? Vrienden van ons in Nairobi, Kenia willen graag hun geboortedorp Kapuonja (z.o.z) in de buurt van het Victoriameer helpen met de aanleg van kweekvijvers voor tilapia en catfish, maar daar is geld voor nodig. Wij kunnen ze best wat op weg helpen, maar met de hulp van Wilde Ganzen en NCDO kun je een bedrag met 2,4 vermenigvuldigen als je een actie voert waardoor meer mensen met ‘ontwikkelingshulp‘ in aanraking komen.
Een mooie kans. Alleen: wat voor actie…….?!?
De link met Henny’s fietstocht was (door Greet) gauw gelegd: een sponsoractie!
Daar zat Henny eigenlijk niet op te wachten. Maar hij kent Norbert en Mary Odero ook al zo’n 40 jaar en wil hen (en via hen een heel dorp!) ook graag helpen met het bedrag waar ze naar streven. Maar liever niet helemaal uit eigen zak. Dus hij ging akkoord met de sponsoractie. Die is inmiddels goedgekeurd door Wilde Ganzen en NCDO.
Het streefbedrag is 4.450 euro; na de bijdrage van Wilde Ganzen en NCDO 10.950 euro!
Dus…… zouden jullie Henny ook willen sponsoren?
1) voor de hele tocht….2) per kilometer…. of 3) per hoogtemeter?
In mogelijkheid 2 en 3 zitten onzekerheden ingebouwd:
Geeft hij het halverwege op? (voordeel voor U). Is het slecht weer en neemt hij een stuk de trein? (voordeel voor U). Komen er veel extra kilometers bij, vanwege boodschappen doen, omrijden? (nadeel voor U. De kilometerteller zal bij thuiskomst de stand aangeven.)
Bij hoogtemeters: neemt hij die ene pas over de Alpen, of die hogere andere pas?
* Als je het gok-element leuk vindt laat dan aan jansjevanmiddendorp@gmail.com weten voor hoeveel je per kilometer of hoogtemeter sponsort, dan wordt je na afloop door Jansje de rekening gepresenteerd.
* Als je liever meteen wat overmaakt naar Wilde Ganzen dan kan dat ook:
Giro 40.000, onder vermelding van ‘Henny fietst – Kapuonja vist’.
In beide gevallen weten wij niet wie wat doet (of niet doet) , en dat hoeven we ook niet te weten. We kunnen wel via Jansje of via Wilde Ganzen horen hoeveel er totaal toegezegd of overgemaakt is, en, i.v.m. een latere mailing over resultaten, wie er meegedaan hebben.
Berichtjes die Henny stuurt via internet of via zijn nieuwe mobieltje worden geplaatst op een website waar allen die internet hebben zijn vorderingen kunnen volgen: www.hennygoverde.waarbenjij.nu
Het project: KAPUONJA
Kapuonja is een dorp in de buurt van Kisumu, bij het Victoriameer met ongeveer 1000 inwoners. Een groep van 50 mensen in het dorp heeft al 11 jaar een spaarsysteem: ze leggen iedere maand een euro in en bij toerbeurt mogen leden iets uit de pot gebruiken voor een aanschaf of studie, en uit een ander deel van de pot kunnen begrafenissen worden betaald. De groep heet KAFDEG: Kapuonja Friends Development Group. Een derde doel is om iets op te zetten waar ze inkomen mee kunnen verwerven. Maar de ongeveer 2000 euro die ze daar tot nu toe voor bij elkaar gespaard hebben is niet genoeg voor wat ze het liefst zouden doen: kweekvijvers aanleggen op een drassig stuk land dat in gezamenlijk bezit is en waar ze toch niks op kunnen verbouwen.
Er is weinig werk in Kenia dus er is veel armoe in het dorp en er zijn nogal wat weduwen en wezen. Vis uit het Victoriameer was vroeger een bron van inkomsten en een goede eiwitbron voor de mensen van deze Luo stamgroep, maar er valt voor hen niet veel meer te vangen.
Kweekvijvers zijn dan een uitkomst; er zijn al twee visvijver projecten in de streek die goed opbrengen en bovendien werkgelegenheid bieden. De vis kan verkocht worden in het nabijgelegen stadje Kisumu. Als het visvijver project winst gaat maken beslissen de mensen van KAFDEG wat er met de inkomsten gebeurt. Op de eerste plaats gebruiken ze het geld voor de lopende kosten (visvoer etc) maar verder besteedt ieder het naar eigen goeddunken: de aankoop van kippen, bouw van een huis etc. Verder komt een deel ten goede aan het dorp, bijvoorbeeld voor de verplichte schooluniformen voor de lagere school en voor schoolgeld voor de middelbare school. Mary wil een kleuterschooltje beginnen.
Zo moet het worden….
Het geld van de actie zal als volgt worden besteed:
Ze willen 10 vijvers laten graven door dorpsbewoners. Verder moeten jonge vis en visvoer worden aangeschaft, en een pomp voor de paar maanden dat het droog is, en een omheining. Voor de ‘oogst’ visnetten, bakken (soort kruiwagens), en een motorfiets met aanhanger voor het vervoer. Er moet een opzichter betaald worden, en training door The Lake Victoria Basin Development Authority. Verdere lopende kosten zullen hopelijk betaald kunnen worden uit de inkomsten van het project zelf. Alles wat wordt aangeschaft wordt bezit van de groep, KAFDEG (statuten bij Goverde op te vragen). Norbert Odero is de coördinator.
De familie Odero
Onze vrienden Mary en Norbert Odero in Nairobi zijn van onze leeftijd; ik ken Mary al van de tijd dat ik in Etten op kostschool zat en zij twee jaar bij de zusters van Oudenbosch. Toen haar latere man Norbert, die op het ministerie van Visserij in Nairobi kwam te werken, een keer naar een conferentie in Nederland moest, zijn ze samen een paar dagen met de twee peuters die ze toen hadden bij ons in Utrecht geweest. In 1985 zijn wij een week bij hen in Nairobi geweest, en in de jaren 90 is hun zoon David een week bij ons in Tolhuis, Nijmegen, geweest; zij konden goedkoop vliegen omdat Mary toen bij Swissair werkte.
Ze kregen vijf kinderen, waaronder een tweeling. Maar ook voor hen, een middenklasse gezin, is het in Kenia moeilijk de eindjes aan elkaar te knopen. Wat ze verdienden is in de opvoeding en opleiding van de kinderen gaan zitten – maar er is nauwelijks werk te vinden. Hun zoon David, die getrouwd is en twee kleintjes heeft, werkt al een tijd als hoofd verkoop in een meubelzaak in het oliestaatje Dubai voor 770 euro per maand (waar kost en inwoning nog vanaf moeten). Begin April is ook zoon Daniel die een horeca opleiding heeft gedaan naar Dubai vertrokken. Een dochter heeft gelukkig een vaste baan op de administratie van een school in Nairobi, daar drijft de familie zo’n beetje op want Norbert heeft maar een klein pensioentje en Mary werkt een paar dagen op de school als een soort maatschappelijk werkster. Ze wonen op een flatje en hebben geen auto of computer.
Norbert en Mary zijn wel een huis in hun geboortedorp Kapuonja aan het bouwen waar ze hun oude dag door willen brengen. Daar is het leven ook goedkoper. Maar ze kunnen er nog niet in trekken – geen geld voor een watertank etc. Ze hopen een stuk land te kunnen verkopen dat ze elders in Kenia nog hebben, dan kunnen ze weer verder met het huis, maar tot nu hebben ze nog geen kopers gevonden.
Ze komen wel regelmatig in het dorp en doen daar ook mee met het spaarsysteem KAFDEG. Norbert wil heel graag dat viskweek-project opzetten. Er zijn ook 2 onderwijzers die er een leidende rol in spelen.
Wij vinden het een mooie kans voor ons westerlingen ‘to help them to help themselves’, en wij hopen dat jullie er ook zo over denken!
Veel groeten van Henny en Greet Goverde