Herdenking Waaloversteek, 20 sept

Nijmegen, 19 september 2008
 
Burgemeester maakt verlies portemonnee na 64 jaar goed
 
Morgen is het precies 64 jaar geleden dat de oversteek van de Waal door para’s van het 504th Parachute Infantry Regiment van de 82nd Airborne Division, plaatsvond. Dit zal morgen herdacht worden op de plek van de oversteek aan de zuidoever van de Waal
Voor geen enkele andere operatie zijn zoveel deelnemende militairen onderscheiden met de Koninklijke Nederlandse Willemsorde, de oudste en hoogste Nederlandse Ridderorde, voor ‘moed, beleid en trouw’.
Wie de verhalen van historici en ooggetuigenverslagen leest, moet beamen dat de oversteek een uitzonderlijk stoutmoedige operatie was.

 
Zaterdag 20 september vindt de gemeentelijke herdenkingsbijeenkomst van de bevrijding van Nijmegen plaats. Het programma begint in de Stratemakerstoren aan de Waalkade. Na de toespraken zullen de gasten naar de herdenkingsplaquette aan de Waal vlakbij het bedrijf CP Kelko gaan. Een bijzondere rol is weggelegd voor de heer Francis Keeve. Hij is één van de parachutisten die er 64 jaar geleden bij waren. De heer Francis Keeve schrijft in zijn ooggetuigenverslag dat hij zijn portemonnee verloren tijdens de operatie. Dat verlies zal burgemeester Thom de Graaf 64 jaar later goedmaken.
Verder zal de herdenking worden bijgewoond door Captain Goldsmith (US Defense and Naval Attaché to the Netherlands) en de Britse ambassadeur, Mr Lyn Parker.
 
Het relaas van de veteraan Francis Keeve is te vinden op:
http://www.504paratroopers.nl/categories.html?cid=5&id

Programma:

12.00 uur ontvangst gasten in de Stratemakerstoren

12.30 uur Start officieel deel op binnenplaats Stratemakerstoren met speeches van Gerard Alofs (directeur museum Stratemakerstoren), Wiel Lenders (directeur Nationaal Bevrijdingsmuseum 1940-1945 te Groesbeek) en burgemeester Thom de Graaf.
De burgemeester overhandigt de heer Keeve een portemonnee met een Romeinse munt, een Market Garden herdenkingsmunt en een euromunt.

12.50 uur Vertrek naar CP Kelco, Winselingseweg 12 Nijmegen

13.15 uur Toespraak door veteraan Francis Keeve bij plaquette

13.25 uur Toespraak door de heer Wiel Lenders

13.35 uur Kranslegging (gemeente, ambassade, veteranenorganisaties, anderen), met aansluitende volksliederen

13.45 uur Afsluitend woord door Captain Goldsmith.
 
Bron Gemeente Nijmegen
 
Zie ook  Market Garden – De Waaloversteek