Het nieuwe boek van Marieke Ariëns uit Nijmegen is verschenen

Volwassenen willen nog wel eens geloven dat hun stress en (geld)problemen niet zichtbaar zijn voor hun kinderen; Jubeldag laat zien dat kinderen meer doorhebben dan we meestal denken. Het hoofdpersonage, een tienjarig meisje, bevindt zich samen met haar moeder in een schrijnende, uitzichtloze situatie. Alhoewel fantasie en werkelijkheid door elkaar lopen in haar hoofd, laat Marieke Ariëns zien hoe fantasie een uitweg kan bieden in een troosteloze situatie. Zo weet ze op kindvriendelijke wijze (geld)problemen bespreekbaar te maken in een lief, ontroerend verhaal over echte maatschappelijke problemen. Jubeldag, hét kinderboek over armoede én hoop, wordt sinds vrijdag 2 december uitgegeven door Uitgeverij Boekscout.

marieke ariens

“Wanneer ik mama vraag of ik bij haar mag slapen, staat ze langzaam op. Samen lopen we naar de slaapkamer van mama. Mama voorop. Heel zachtjes duw ik haar vooruit. We vallen tegen elkaar aan in slaap. ’s Nachts word ik steeds wakker. Dan voel en ruik ik haar, alles is goed. Als ze maar niet alleen in de keuken zit. Er moet iets gaan veranderen.”
Dit is het moment waarop het meisje snapt dat het niet de bedoeling is dat ze op tienjarige leeftijd voor haar moeder zorgt. Ze bedenkt een fantasierijk plan waarmee ze haar moeder wil verlossen van haar schulden. Dat plan wordt veel groter dan ze ooit had durven dromen. Een verhaal op de grens van fantasie en echte maatschappelijke problemen.

Over de auteur

Marieke, 41 en moeder van drie, heeft jarenlang mensen met geldproblemen geholpen om er weer bovenop te komen. In haar werk kwam ze regelmatig kinderen tegen. Er was dan iets in de blik van ouders naar hun kinderen en andersom dat haar enorm raakte. Kinderen voelen stress aan en daardoor hebben schulden binnen een gezin altijd invloed op kinderen. Niet eens omdat ze minder spullen hebben dan leeftijdsgenoten, maar omdat ze zien dat het niet goed gaat met hun ouders. Via dit boek wil Marieke meer mensen bewust maken over dit onderwerp. We zouden in deze moderne tijden toch ook wel een oplossing kunnen vinden? Tweeduizend jaar geleden was die oplossing er namelijk al: om de 50 jaar een jubeljaar, een nieuw begin voor iedereen!